glasul-hd.ro Web analytics

Eveniment

Situație gravă, la Curtea de Apel Alba Iulia

Secția de Contencios a Curții de Apel Alba Iulia este într-o situație limită. Cei 14 judecători au de judecat mii de dosare, iar motivările sentințelor vin foarte greu, uneori ajungându-se chiar și la un an de la pronunțare. 

 

Ieri, „Glasul Hunedoarei” a încercat să afle de la reprezentanții Curții de Apel Alba Iulia de ce instanța nu și-a motivat încă sentința dată în 6 aprilie, cu privire la dosarul care blochează, și astăzi, licitația pentru desemnarea unui operator pentru deponeul de la Bârcea Mare. Potrivit purtătorului de cuvânt al instituției, instanța de Contencios, pe care se afla și acest dosar, se confruntă cu o mare problemă: o creștere alarmantă de procese. „Noi am avut o problemă și o avem în continuare la secția de Contencios, pentru că a crescut activitatea de 800 de ori. Creșterea activității a determinat o întreagă întârziere la nivel general. O creștere de 800% pe o secție, nu ai cum să o gestionezi într-un decurs atât de scurt. Secția de Contencios e asaltată”, a declarat purtătorul de cuvânt al Curții de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean.

În anul 2017, din cele 12.801 cauze nou înregistrate pe rolul Curții de Apel Alba Iulia, 6.213, adică aproape jumătate, sunt dosare de recurs având ca obiect „Anulare act de control taxe si impozite”, care reprezintă cereri de restituire a taxei de poluare. Astfel, în bilanțul instanței, se constată că numărul lor a crescut mult în anul 2017 față de anul 2016, de la 633 cauze la 6.213, ceea ce reprezintă o creștere procentuală de +881,51%. La nivelul secției de contencios administrativ și fiscal ponderea acestui obiect este foarte mare, din totalul de 7.970 dosare nou intrate, 77,95% reprezintă dosarele cu acest obiect.