glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateEveniment

Situație gravă, la Ambulanță. Lider sindical: „Avem echipamente vechi, pantofii crăpați în talpă și mașini care trebuiau casate”

Salvatorii au nevoie de ajutor. Medicii, asistenții și ambulanțierii au ieșit, ieri, în stradă, pentru a-și striga nemulțumirile. Nu vor altceva decât condiții decente de muncă, mașini în care să nu își mai pună viața în pericol, echipamente noi și să nu le fie tăiate salariile.

Peste 70 de angajați ai Serviciului Județean de Ambulanță Hunedoara au ieșit în curtea unității, joi, la un protest medalion deschiderecare a durat aproximativ o oră. Oamenii nu își permit să protesteze mai mult timp, pentru că, în orice moment, cineva poate avea nevoie de ajutorul lor. Din cauza prevederilor Legii 153/2017, salariile angajaților din Serviciile de Ambulanță vor scădea. De la 1 ianuarie 2018, veniturile lor lunare se vor diminua semnificativ, aceștia urmând să își pierdă bonurile de masă și unele sporuri. „Principalele revendicări sunt Legea 153, care dacă va fi aplicată, noi vom pierde automat la salariu; lipsa personalului, pentru că mereu au fost posturi blocate, nu s-au mai făcut angajări, și starea parcului auto, pentru că 75% din autospecialele pe care noi le folosim trebuiau să fie casate. Astea sunt cele trei puncte care ne dor cel mai mult. Președintele Federației noastre a avut, miercuri, o întâlnire cu cei de la București, dar nu am obținut nimic, doar promisiuni, care suntem siguri că nu se vor îndeplini”, a declarat președintele Sindicatului „Ambulanța”, Petrișor Ciuică (foto).

„Nu mai au colegii cu ce se îmbrăca”

Situația Serviciilor de Ambulanță este gravă. Angajați puțini, care fac ore suplimentare neplătite și posturi blocate. Medicii, asistenții și ambulanțierii susțin că sunt dispuși, în continuare să lucreze pe mașinile vechi, în condiții de risc. Nu cer bani mai mulți, dar nu vor ca veniturile lor să fie ciuntite. „Cel mai mic salariu al unui ambulanțier este aproximativ 2.000 de lei. Total, una peste alta, dacă s-ar menține salariul acesta, ar fi bine pentru munca pe care o depunem. Gândiți-vă, facem și sâmbete și duminici, de sărbători nu suntem acasă, ore suplimentare avem o grămadă, pe care nu ni le plătește nimeni, sau ni le plătește, dar nu integral, în funcție de ce buget avem de la minister. Echipamente, nu… Nu mai au colegii ce mai îmbrăca, umblăm cu pantofii crăpați în talpă, mașinile toată ziua se strică, le ducem în service, chiar nu avem cu ce lucra. Chemăm un băiat de acasă, când este urgență, dar nu avem pe ce să îl punem să lucreze, pentru că nu este mașină. 75 % din parcul auto trebuia casat! Ce siguranță mai avem să mergem la o urgență cu o ambulanță dintr-asta?”, mai spune Petrișor Ciuică, liderul Sindicatului „Ambulanța” Hunedoara.

În data de 9 octombrie, parte a angajaților de la Serviciul Județean de Ambulanță vor fi la București, la un miting pentru drepturile lor. „Ne-am organizat, ne-am pregătit, fiecare județ participa la miting. Deocamdată am zis să protestăm pașnic. Conform legii, noi trebuie să asigurăm urgențele, indiferent că facem grevă sau nu”, a mai precizat liderul de sindicat.