glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Sindicaliştii CEH, unii liniştiţi, alţii răzvrătiţi în faţa lui Dragnea

Vizita de ieri a preşedintelui PSD Liviu Dragnea şi premierului Mihai Tudose în judeţ a inclus şi un „popas” la Mintia. S-a vorbit, din nou, despre viitorul Complexului Energetic Hunedoara. Sindicaliştii de la Mintia par a fi mulţumiţi de promisiunile cu care s-au ales. Cei din minerit spun că vor participa la ampla serie de proteste împotriva mutării contribuţiilor pe salarii, de la angajator la angajat.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea şi premierul Mihai Tudose şi-au început vizita de ieri în judeţul Hunedoara cu o întâlnire la Mintia. Primul ministru a mai fost aici, cu două săptămâni în urmă. Cei doi le-au promis energeticienilor că termocentrala de la Mintia va fi salvată de la faliment, fără să intre însă în detalii (Termocentrala are nevoie de zeci de milioane de euro pentru a se conforma la normele de mediu).

Conform energeticienilor prezenţi la întrevederea ce a avut loc în cantina termocentralei, premierul Mihai Tudose a promis că, în cel mult o lună, va fi prezentat un plan de viabilizare a unităţii de la Mintia. De asemenea vor fi şi schimbări în componenţa Consiliului de Administraţie al Complexului Energetic Hunedoara. „Ni s-a promis că vor fi înlăturate din CA persoanele care nu cunosc sectorul energetic, piaţa de energie şi reglementările ANRE. Ne trebuie un Consiliu de Administraţie care să ducă la bun sfârşit planul de viabilizare, plan care trebuie să prevadă menţinerea în funcţiune a patru grupuri energetice: două până în 2020 şi altele două până în 2030”, ne-a declarat Cristia Iştoc, liderul Sindicatului „Solidaritatea”.

Justificări pentru transferul contribuţiilor

Sindicaliştii prezenţi la întâlnire au ridicat problema „mutării” contribuţiilor din salarii la bugetele de stat exclusiv în sarcina angajaţilor. Liviu Dragnea şi Mihai Tudose au dat asigurări, din nou, că totul va fi în regulă. Amândoi, au precizat apoi (după întâlnirea cu oameni de afaceri de la Camera de Comerţ) că nu înţeleg de ce se pregătesc de proteste marile centrale sindicale.

„La Mintia am avut o discuţie destul de profundă cu oamenii de acolo, şi eu şi primul ministru. Li s-a explicat că angajatorul nu plăteşte mai mult, angajatul o să aibă un salariu net puţin mai mare, deci câştigă, nu pierde, şi nimeni n-are niciun fel de problemă aici. Dimpotrivă, sunt avantaje şi pentru angajaţi, avantaje şi pentru angajatori. (…) niciun om de afaceri normal la cap şi de bună credinţă nu îşi va permite să se folosească de această modificare pentru a scădea salariul angajatului. Nu-l poate păcăli. Toată lumea ştie şi va fi explicat în perioada următoare că salariul net n-are cum să fie scăzut şi angajatorul nu plăteşte mai mult.

Încercăm să aflăm, totuşi, ce se află în spatele acestei acţiuni pentru că este pentru prima dată când se măresc salariile într-un mod serios pentru toată lumea, salariul minim este mărit în fiecare an, cash-ul pe care angajatul îl duce acasă este mai mare, contribuţia la pensie va creşte de 2,5 ori cel puţin şi apar nemulţumiri. Am discutat şi eu dar Guvernul a discutat foarte mult cu mai multe sindicate. Una spun la o întâlnire, când sunt mai mulţi, alta spun când sunt în discuţii particulare” a declarat Liviu Dragnea.

Tudose despre sindicate: „Sunt de neînţeles”

Premierul Mihai Tudose a mers până în punctul în care i-a acuzat pe liderii sindicali că nu au argumente: „Marţi am avut Consiliul Tripartit (Guvern – Sindicate – Patronate). O parte din sindicate a fost, ştiu eu, foarte vehementă împotriva acestor măsuri, ajungând, cu o logică de-asta strâmbă, plecând de la o premisă greşită, până la faptul că închidem ţara şi n-o să mai muncească nici albinele. Mă iertaţi, dar, deja nu mai suportăm lipsa de argumentaţie. Ei emit axiome, noi le punem cifrele-n faţă, domniile lor spun că «Nu, nu este adevărat», au ei alte calcule. Tot pe partea lor, jumătate de masă, erau reprezentanţii patronatelor, care au spus că nu vor scădea lefurile, sunt de acord cu aceste schimbări, le uşurează şi lor munca, vor putea să plătească mai bine nişte angajaţi, fără să plătească ei mai mult, să suporte mai mult. Sindicatele, repet, o parte din sindicate, au spus că nu se poate aşa ceva fiindcă nu sunt ei de acord, pur şi simplu.

Aşa cum spunea şi domnul preşedinte (Liviu Dragnea – n.red.), încercăm să vedem ce este în spatele acestei încăpăţânări de a recunoaşte realitatea că, de fapt, nu suferă nimeni şi e o măsură bună prin care toată lumea are de câştigat. Sunt de neînţeles”.

Minerii: „Dar cu internările şi pensionările cum facem?”

Declaraţiile făcute, ieri, la Deva, de Liviu Dragnea şi Mihai Tudose au provocat o reacţie destul de rapidă din partea Sindicatului „Muntele”, principalul reprezentant al minerilor din cadrul Complexului Energetic Hunedoara. La nici o oră după momentul declaraţiilor, Sindicatul Muntele a DARIUS CAMPEANemis un comunicat în care anunţa că va participa la protestele anunţate de sindicatele din toată ţara, îndreptate în principal împotriva măsurii de trecere a contribuţiilor pe salarii exclusiv în sarcina angajatului. Liderul sindicatului amintit, Darius Câmpean (foto), spune că măsura îi va afecta grav mai ales pe salariaţii companiilor de stat care şi până acum obişnuiau să nu-şi plătească la timp contribuţiile pentru bugetul de pensii şi cel al sănătăţii, de exemplu: „Noi, la CEH, am avut ani la rând în care compania, din diferite motive, nu a putut să plătească aceste contribuţii. Când un miner sau soţia lui ajungea la spital, CEH plătea punctual pentru acea persoană, astfel încât să poată beneficia de serviciile medicale. La fel se proceda şi în cazul celor care se pensionau. Acum, responsabilitatea plăţii este trecută exlclusiv în sarcina angajatului, iar angajatorul face doar viramentul. Ce face un miner care ajunge la spital, fără contribuţiile plătite? Ce face un miner care vrea să iasă la pensie? Aceste probleme le-am expus, nu demult, şi premierului Mihai Tudose şi doamnei Olguţa Vasilescu (ministrul muncii – n.red.). Nu au avut un răspuns, au spus că vor analiza”

5 Comments

  1. Poate ar fi bine să constatați că în programul de guvernare nu s-a pus problema salvării Complexului Energetic Petroșani, deși la timpul respectiv se afla în insolvență iar alte combinate au fost prevăzute la salvare.
    Acum ce proiecte mai au? De susținere a reintrării în insolvență?
    Trist ce se întâmplă!