glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Siguranța alimentelor și sănătatea animalelor, în vizorul DSVSA. Amenzi în valoare de peste 18.000 lei pentru deficiențe

Inspectorii sanitari-veterinari au „luat în colimator” operatorii economici care vând alimente, dar și crescătorii de animale. În doar trei săptămâni, organele de control au aplicat zeci de avertismente și 21 de sancțiuni contravenționale în valoare de peste 18.000 de lei pentru diverse neconformități.

 

În perioada 01 – 21 mai 2018, inspectorii din cadrul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Hunedoara au efectuat o serie de controale specifice în domeniul siguranței alimentelor și a sănătății / bunăstării animalelor. Verificările au vizat modul de etichetare, depozitare, comercializare și manipulare a produselor alimentare din magazinele din județ, dar și comercializarea, transportul și documentele sanitar-veterinare ale animalelor deținute și comercializate în târguri. Pentru abaterile de la normele legale în vigoare, mai mulți operatori economici din județ au fost drastic sancționați. „În urma controalelor efectuate în domeniul siguranței alimentelor au fost aplicate 12 sancțiuni contravenționale în valoare de 10.800 lei și 23 de avertismente.

Principalele neconformități pentru care s-au dispus sancțiunile au fost: etichetare defectuoasă sau lipsa acesteia, depozitare și manipulare necorespunzătoare a produselor alimentare, neîntreținerea corespunzătoare a spațiilor și ustensilelor din dotare și echipament de protecție necorespunzător. În ceea ce privește domeniul sănătății și bunăstării animalelor, inspectorii au aplicat nouă avertismente și șase sancțiuni contravenționale în valoare de 7.600 de lei. Deficiențele identificate au fost: comercializarea animalelor neînsoțite de documente sanitar veterinare, inclusiv cele aduse pentru comercializare în târgurile de animale vii; nu a fost notificat medicul veterinar privitor la  animalele nou introduse în exploatație; transportul animalelor cu mijloace neautorizate sanitar veterinar și fără respectarea condițiilor de bunăstare; încercarea comercializării animalelor în târguri fără deținerea documentelor necesare etc.”, a declarat purtătorul de cuvânt al DSVSA Hunedoara, Leontin Laslău.

 

Bovinele, ovinele și caprinele vaccinate împotriva antraxuluui

 

Potrivit reprezentanților ANSVSA, în această perioadă au loc acțiunile sanitare veterinare privitoare la supravegherea efectivelor de animale: recoltarea probelor de sânge în vederea testării pentru Bruceloza Bovină și Leucoza Enzootică Bovină. De asemenea, se efectuează vaccinări profilactice împotriva antraxului la bovine, ovine și caprine, dar și vaccinări împotriva Pseudopestei Aviare la păsări (Boala de Newcastle). „S-au distribuit în continuare pliante și afișe în vederea informării populației cu privire la situația epidemiologică a Pestei Porcine Africane și se fac verificări în exploatațiile de porcine. În plus, se efectuează controale specifice în domeniul farmaceutic veterinar, biosecurității și bunăstării animalelor în exploatațiile comerciale. Totodată, inspectorii vor avea în vedere vaccinarea anticărbunoasă și antipseudopestoasă la păsări și efectuarea acțiunilor de tuberculinare – TCS”, a adăugat Leontin Laslău.