glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

„Sieranevada” a lui Cristi Puiu, premieră de gală la Deva

Lungmetrajul „Sieranevada”, în regia lui Cristi Puiu, propunerea României la Premiile Oscar, va avea premiere de gală în 30 de orașe din țară, printre care și Deva. Cinefilii din județ vor putea urmări una dintre cele mai așteptate producții românești ale anului, săptămâna viitoare, la cinematograful devean.

După ce a deschis competiția oficială a celei de-a 69-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Cannes (11-22 mai 2016), cel mai nou lungmetraj semnat de regizorul Cristi Puiu, „Sieranevada” va deschide și sezonul de toamnă al premierelor cinematografice românești. Lungmetrajul va avea premiere de gală în 30 de orașe din țară, printre care și Deva. Pelicula va rula în orașul de la poalele cetății, în data de 12 septembrie, de la ora 19:00, la Cinematograful „Patria”. Potrivit reprezentanților cinematografului devean, la eveniment vor participa mai mulți realizatori ai filmului. „Sieranevada”, cel de-al IV-lea lungmetraj regizat de Cristi Puiu, spune povestea unei reuniuni de familie. Filmul debutează cu întoarcerea dintr-o călătorie în interes de serviciu a unui medic neurolog ajuns la apogeul carierei – care urmează a se întâlni cu soţia pentru a merge împreună la un prânz în familie, o comemorare a tatălui său, care murise cu un an înainte. În apartamentul mamei sale, oaspeții așteaptă sosirea preotului şi discută tot felul de lucruri – care au şi nu au legătură cu diverse evenimente și războaie ce se întâmplă în întreaga lume. „Mă interesează foarte mult moartea, sub toate aspectele. Momentul ăla în care dispărutul nu mai e și doar memoria lui se întrezărește printre crăpături este un moment important și este un capitol din această poveste a morții. Ai apărut aici, născându-te pe planeta asta, și la un moment dat pleci și rămâne ceva în urma ta. Iar, ce rămâne face parte tot din povestea ta, cumva. Este poate partea cea mai tristă a poveștii noastre, a poveștii omului, lucrul despre care se vorbește cel mai puțin, praznicul”, a explicat Cristi Puiu, într-un articol din publicaţia Scena 9, motivul pentru care a ales un astfel de subiect. Filmul îi are în distribuție pe actorii Mimi Brănescu, Dana Dogaru, Sorin Medeleni, Ana Ciontea, Judith State, Marin Grigore, Rolando Matsangos, Cătălina Moga, Ilona Brezoianu, Bogdan Dumitrache.

„Sieranevada” este o producție Mandragora în coproducție cu Produkcija 2006 Sarajevo (BIH), Studioul de Creație Cinematografică al Ministerului Culturii, Sisters and Brother Mitevski, Spiritus Movens, Alcatraz Films. Filmul a fost realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Fondacija Za Kinematografiju Sarajevo, Macedonian Film Agency, Croatian Audiovisual Center, Region Ile de France, Eurimages.

Tags