glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Sevil Shhaideh, promisiune făcută la Deva: „Nu vom împărţi banii pe criterii politice”

Vice-premierul României, Sevil Shhaideh, s-a aflat ieri la Deva pentru a discuta cu şefii Consiliului Judeţean şi cu primarii hunedoreni pe tema programelor de finanţare care se află în derulare, sau vor fi demarate anul acesta. Atât la întâlnirea de lucru cu primarii, cât şi în faţa jurnaliştilor, Sevil Shhaideh a promis că Ministerul Dezvoltării va finanţa proiectele propuse de edili doar pe baza importanţei acestora şi nicidecum în funcţie de apartenenţa politică sau de simpatii.

Ordonanţa 6, cea prin care Ministerul Dezvoltării ar urma să „împartă” nu mai puţin de 30 de miliarde de lei primăriilor şi consiliilor judeţene, a fost adoptată, săptămâna aceasta, în Parlament, sub un tir aspru de critici din partea liderilor partidelor de opoziţie, care spun că, de fapt, banii ar urma să fie dirijaţi spre clientela PSD – ALDE. Ieri, la Deva, Sevil Shhaideh, vice-premier şi ministru al dezvoltării şi fondurilor europene a declarat că singurele criterii de alocare a banilor sunt cele strict tehnice: „Am spus-o deja de mai multe ori, am spus-o şi la întâlnirea cu colegii din administraţia publică a judeţului Hunedoara, o spun încă o dată: banii nu se alocă după nicio culoare politică, ci după proiecte. I-am rugat pe toţi, mai sunt două săptămâni până se depun proiectele. Să fie în conformitate cu legea, cu devizele revizuite (să nu uităm că de la 1 ianuarie nu mai avem TVA 20 la sută, ci 19 la sută), avizele să fie conforme, să fie în termen de valabilitate, astfel încât când dânşii şi-au depus solicitarea de finanţare aceasta să conţină toate informaţiile actualizate. Banii nu se duc nici politic, nici pe simpatii, ci pe proiecte”.

„Comunităţile îşi stabilesc priorităţile”

În judeţul Hunedoara se discută, deocamdată la stadiul de intenţie, de două proiecte megalomanice: o sală polivalentă la Deva (la Sântuhalm) cu cel puţin 3.000 de locuri şi un stadion nou-nouţ la Hunedoara, în valoare de 20 de milioane de euro. Ambele obiective ar urma să fie construite de către Compania Naţională de Investiţii, pe baza unor solicitări făcute de Primăria Deva (în cazul sălii polivalente), respectiv de către Primăria Hunedoara şi Consiliul Judeţean (în cazul stadionului de la Hunedoara). Întrebată fiind, ce i se pare prioritar, un drum judeţean de pământ care să fie asfaltat sau o sală polivalentă, ori un stadion, Sevil Shhaideh a răspuns: „Pe lista mea nu figurează nicio prioritate. Este vorba despre priorităţile fiecărei colectivităţi locale, deci pe lista dânşilor (primarilor – n.red.) trebuie să figureze. Ministerul Dezvoltării nu finanţează în PNDL infrastructură naţională. Stadioanele nu sunt în finanţarea PNDL. Chiar asta am explicat la toate autorităţile locale: să-şi îndeplinească serviciile de bază. Să ştim că avem apă şi canalizare, în localitate, că avem infrastructura pusă la punct şi-apoi ne putem gândi…. CNI-ul (Compania Naţională de Investiţii – n.red.) este un program şi el, dar nu are acelaşi sistem de finanţare, sau de bugetare cum e partea de la PNDL. PNDL funcţionează în sistem de transferuri bugetare, CNI-ul este cel care face investiţia, nu o face primăria”.

Acuză tehnocraţii de blocarea fondurilor europene

Pusă în faţa exemplului clar de blocaj birocratico-administrativ în urma căruia Consiliului Judeţean Hunedoara i s-a respins proiectul de 5 milioane de euro pentru Sarmizegetusa Ulpia Traiana, Sevil Shhaideh a declarat că, de fapt, vina aparţine Guvernului Cioloş: „Un an de zile s-a încercat pe toate canalele posibile să nu se facă nimic şi să respingem sau să blocăm doar din dorinţa de a nu face nimic. Sunt foarte multe observaţii pe toate ghidurile (de finanţare – n.red.) şi pe toate măsurile pe care le avem lansate nu doar la nivelul POR, ci pe toate programele finanţate din fonduri europene. Am rugat colegii, totuşi, să nu uite că noi suntem la guvernare şi într-o lună şi trei săptămâni am adoptat o serie de măsuri şi încerc să lansez absolut toate apelurile de finanţare pe toate programele naţionale până-n iunie 2017. Să corectăm măsuri sau neacţiuni ale anului 2016. Am solicitat şi autorităţilor de management dar şi beneficiarilor să transmită punctual ce blocaje şi ce dificultăţi au întâmpinat astfel încât următoarele ghiduri sau următoarele lansări (de proiecte) să fie de aşa manieră încât dânşii să poate să acceseze bani europeni, nu să depună proiecte doar ca să le putem respinge”.

Priorităţi

Conform vice-premierului, Sevil Shhaideh, priorităţile Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene se pot comprima în trei puncte. Pe primul loc ar fi asigurarea finanţării prin PNDL a serviciilor de bază de care are nevoie orice comunitate, mai ales din mediul rural (apă, canalizare, drumuri, dispensare, şcoli, grădiniţe, creşe, poduri şi iluminat public). A doua prioritate ar fi „creşterea absorbţiei fondurilor europene. Prin unirea celor două ministere, dezvoltare şi fonduri europene, în acest moment reuşim să avem o corelare a tuturor surselor de finanţare pentru infrastructura locală. Împreună cu toţi directorii autorităţilor de management ne-am propus şi ne-am asumat ca la 31 decembrie 2017 suma rambursată de către Comisia Europeană României să fie de 5,2 miliarde de euro”. În topul priorităţilor ministerului amintit mai figurează reforma administraţiei publice. „Am anunţat codul administrativ care se află în dezbatere, aşteptăm propuneri, observaţii de la autorităţile locale. Amprezentat noua formulă de finanţare, cu 1 ianuarie 2018, autorităţilor locale şi tot astăzi am prezentat cum considerăm noi clarificate competenţele cu privire la răspunderea administrativă între alesul local şi aparatul de specialitate al acestuia”, a mai declarat, ieri, la Deva, Sevil Shhaideh.

Back to top button