glasul-hd.ro Web analytics

Sport

Selecţioner străin pentru Naţionala României

Christophe Daum este oficial noul selecţioner al Naţionalei României începând de ieri. Neamţul născut în fosta Republică Democrată a Germaniei pe 24 octombrie 1953 a preluat de la Anghel Iordănescu nu „o moştenire grea” (clişeu care nu îşi are locul aici), ci o echipă în criză de idei şi de identitate, dar care are un obiectiv bine definit, chiar dacă poate prea ambiţios pentru nivelul ei de exprimare la ora actuală: calificarea la Campionatul Mondial din 2018.

CV bogat ca antrenor de club, imaculat ca selecţioner

Daum este la prima experienţă ca selecţioner al unei echipe naţionale, în schimb palmaresul său ca antrenor de club cuprinde cinci titluri naţionale, cucerite cu VfB Stuttgart în 1991 în Germania, Besiktas Istanbul în 1995 în Turcia, Austria Viena în 2003 în Austria şi Fenerbahce Istanbul în 2004 şi 2005 din nou în Turcia.

Debutul său pe banca tehnică a României se va produce peste mai puţin de două luni, în 4 septembrie, într-un meci oficial: cel cu Muntenegru, primul din campania de calificare la Mondialul de peste doi ani din Rusia. Este un inconvenient, desigur, pentru orice selecţioner, mai ales pentru unul care trebuie să repare din mers mai multe lucruri care evident nu merg la echipa naţională.

Ce se aşteaptă de la Daum

Vorbim aici în primul rând despre selecţie. Dacă Piţurcă, mai ales, dar şi Iordănescu, au exasperat pe toţi iubitorii fotbalului aducând şi impunând la Naţională, în ciuda oricăror evidenţe, jucători care nu aveau ce să caute aici, dar care trebuiau neapărat expuşi la vedere pe plan internaţional ca să fie vânduţi şi să îngraşe conturile „prietenilor” – cele mai la îndemână exemple sunt Mirel Rădoi şi „Dodel” Tănase, pe care până la urmă nu i-a vrut nici cel mai amărât club de fotbal adevărat din Europa, trebuind să ia calea Arabiei sau Chinei – de la Daum se aşteaptă cu totul altceva decât o selecţie strâmbă, „pe pile şi relaţii”. Desigur, reacţiile încă de la intenţia numirii lui au fost furibunde şi vehemente, venind din tabăra – cui altcuiva? – clanului Becali, Gigi, Giovani şi Victor, susţinătorii declaraţi ai lui Mircea Sandu şi ai urmaşului său desemnat în alegeri, Gică Popescu (noroc că Justiţia le-a dejucat planul!). De ce, tocmai am explicat mai sus: pentru că un selecţioner într-adevăr corect nu le va mai „vopsi” jucătorii…

La fel de important este ca noul selecţioner să umble neapărat la stilul de joc, la sistem şi la mentalitate. Dacă la acest Campionat European din Franţa toate echipele au încercat să joace fotbal, România pe model Piţurcă/ Iordănescu a practicat acelaşi model îmbâcsit de antifotbal zis 4 – 2 – 3 – 1, în fapt un sistem cu 8 – 9 apărători şi cu mingi aruncate la disperare în faţă spre singurul vârf, izolat complet. Mulţi din lotul actual vor trebui să dispară, unii din cauza vârstei, alţii pentru că pur şi simplu nu au nici o legătură cu fotbalul de nivel internaţional.

Da, lui Christophe Daum i se cere să reconstruiască o nouă echipă a României, cu personalitate proprie şi o mentalitate de joc modernă. Dar, înainte de a pune mâna pe mistrie sau pe rigla de arhitect ca să clădească ceva, trebuie să dea cu mătura şi să facă neapărat curăţenie prin lot…

Loading...
Tags