glasul-hd.ro Web analytics

ComunitateÎnvățământ

Secretul notei perfecte la Bac, împărtășit de Paula Roxana Popa

În timp ce majoritatea elevilor urăsc matematica, există și tineri cărora le place și pot învăța această materie cu pasiune. Este și cazul absolventei de liceu Paula Roxana Popa, tânăra care a trecut examenul maturității cu 10 pe linie, susținând probe la două dintre cele mai dificile materii: matematica și informatica. Paula este absolventă a Colegiului Naţional „Aurel Vlaicu”, din Orăştie și deși provine din satul Turdaș, și a fost nevoită să muncească de mică în gospodăria familiei, este dispusă să împărtășească oricărui elev secretul notei perfecte la Bacalaureat.

Redactor: Ești singura elevă din mediul rural care a obținut media 10 la Bacalaureat. Ce înseamnă acest lucru pentru tine?

Paula Popa: Nu mă așteptam la un asemenea rezultat. Știam că voi lua note mari, dar nu 10. Într-adevăr, mi-am dorit foarte mult această medie, dar nu ca să primesc felicitări de la părinți, profesori sau prieteni, ci pentru că am lucrat în decursul anilor, am învățat mult la cele trei materii, chiar dacă niciodată nu am fost cea mai bună. Se pare că de data aceasta mi-a ieșit, am excelat și sunt foarte fericită.

Red.: Cum ți s-au părut subiectele?

P.P.: Subiectele au fost accesibile, mă așteptam la ceva mai dificil, adică m-am pregătit pentru ceva cu mult mai greu. Inițial, am învățat mai mult la matematică pentru admitere, pentru că îmi doresc să urmez Facultatea de Automatică şi Calculatoare din Cluj-Napoca și atunci mi-a fost destul de ușor la Bac. La română am avut mici emoții, nu știam sigur dacă iau 10 dar speram la o notă peste 9-9,50. Eu sunt la profil de matematică-informatică și probabil de aceea mi s-a părut puțin mai dificil la română. Îmi place să citesc, doar că atunci când trebuie să faci un eseu de 600-900 de cuvinte și ți-l corectează cineva după anumite criterii, se poate ca evaluarea să fie un pic mai subiectivă și atunci s-ar putea să te depuncteze chiar dacă tu consideri că ești de 10. Per ansamblu nu mi-au creat probleme subiectele.

Red.: Care este secretul pentru a promova examenul de maturitate cu 10 pe linie?

P.P.: Nu pot să spun că este un secret pentru a obține nota perfectă, ci totul ține de modul de învățare. Trebuie să te pregătești constant, în special la română. Eu am învățat pe tot parcursul liceului, iar în ultimele două săptămâni doar am recapitulat comentariile operelor. Dacă ar fi să dau sfaturi, eu le-aș recomanda colegilor mai mici să se pună pe învățat și să se gândească că sunt lucruri peste care nu poți să treci așa oarecum, trebuie să le acorzi atenție și seriozitate deosebită. Dacă tu ești mulțumit de rezultatul și de pregătirea ta când te autoevaluezi, atunci cred că poți să fii în stare să iei și 10 la Bacalaureat. În plus, trebuie să fii și foarte atent, să nu te ia emoțiile și să te concentrezi doar pe examenul tău.

Red.: Cât timp te pregăteai zilnic pentru examen, dacă îți împărțeai timpul între învățat și munca în gospodărie?

P.P.: Nu aș putea să spun cât timp alocam învățatului pe zi, ci doar pot să afirm cu certitudine că tot timpul îmi făceam temele la materiile pentru Bac. În plus, la matematică și informatică am învățat doar din plăcere. Într-adevăr eu de mică am și muncit în gospodărie, mai mergeam la fân sau ajutam părinții la creșterea animalelor. Este un lucru firesc pentru viața la sat și nu sunt activități grele. În plus, trebuia să îmi ajut părinții cu treburile casnice. Dar, acest lucru nu m-a împiedicat niciodată să învăț sau să mă pregătesc pentru școală.

Red.: Am înțeles că dorești să urmezi Facultatea de Automatică şi Calculatoare din Cluj-Napoca. Care este motivul care stă la baza alegerii tale?

P.P.: Da, este adevărat. Chiar dacă a trecut Bacalaureatul încă mă pregătesc pentru admiterea la Facultatea de Automatică şi Calculatoare din Cluj-Napoca. Și, deși nu am avut niciun stres la examenul de maturitate, la admitere trebuie să recunosc că am emoții. Admiterea va consta într-un examen scris la matematică și va conta și media de la Bac în proporție de 20 la sută. Îmi doresc să urmez această facultate pentru că eu consider că o să-mi ofere șansa să profesez în domeniul care îmi place și care mă atrage: IT. Mie îmi place să programez și să rezolv anumite probleme în domeniul IT și atunci m-am gândit să mă axez pe acest domeniu. Deși am opțiuni și în străinătate pentru facultate, deocamdată îmi doresc să rămân în țară, pentru că și aici am șanse de reușită pe partea de IT unde vreau eu să merg.

Tags