glasul-hd.ro Web analytics

Agricultură

Seceta lovește la buzunar: se scumpesc legumele

E jale pentru agricultori! Seceta a afectat în proporție de 40 la sută toate culturile, iar semnele vremii nu sunt deloc îmbucurătoare pentru fermieri. Aceștia avertizează că vor scumpii prețurile legumelor și fructelor, ca să poată câștiga ceva, în urma acestui an agricol.

Deși se anunța un an agricol bun, planurile fermierilor din întreaga țară au fost date peste cap, ca urmare a căldurii dogoritoare semnalată pe întreg teritoriul României. Nici Hunedoara n-a scăpat de efectele negative ale caniculei și secetei, astfel încât aproape jumătate din producția de legume a fost afectată. „Mai bine de 50% din producția de porumb a fost afectată de seceta nimicitoare, care s-a înregistrat anul acesta. Avem locuri unde s-au distrus culturile în totalitate. Cartoful este în proporție de 30 % amenințat, iar grâul și rapița în aceeași proporție. Nu s-a făcut nimic. Avem pierderi de peste 2 miliarde de lei, și încă mai crește valoarea dezastrului, petru că încă nu plouă”, a declarat Laurențiu Baciu, președinte Liga Asociaților Producătorilor Agricoli din România

Producătorii cresc prețurile

Probleme mari sunt și în pomicultură, unde oscilațiile de temperatură din primăvară au lăsat în urmă efecte negative. Agricultorii spun că dacă anul trecut, în Hunedoara, a existat o producție frumoasă de fructe, acum cantitățile vor fi mult reduse, după cum apreciază reprezentanții Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Hunedoara. Din cauza acestei situații, fermierii iau în calcul și varianta măririi prețurilor. Ei spun că deocamdată costurile la legume și fructe sunt foarte mici încât nu-și vor scoate nici măcar cheltuielile pe care le-au avut cu irigațiile, care n-au făcut fată din cauza temperaturilor extrem de ridicate. „Trebuie să mărim prețurile, e inevitabil. Am avut pierderi mari, câștiguri mici, iar dacă nici marfa pe care o avem nu o vindem mai scump, atunci falimentăm cu toții”, mai spune Laurențiu Baciu, președinte Liga Asociaților Producătorilor Agricoli din România. 

Loading...