glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

Se reia serviciul de dializă la Hunedoara

Primăria şi Spitalul Municipal Hunedoara au prezentat ieri, oficial, noua staţie de dializă a unităţii sanitare din oraş. Aceasta va avea patru paturi, dar sunt planuri pentru dublarea capacităţii.

Conform datelor comunicate de Primăria Hunedoarei, spitalul a investit 60.000 de lei în renovarea unor spaţii medicale, iar aparatura este închiriată cu 8.200 de lei pe lună: „Nu avea rost să facem încă un efort financiar şi să cumpărăm dispozitive de dializă cu zeci de mii de euro care, după câteva luni, să ne pună probleme tehnice. Am făcut toate calculele şi a reieşit că închirierea este mai puţin costisitoare, mai ales că mizăm pe o sumă de aproximativ 70.000 de lei pe lună care va fi decontată de Casa Judeţeană pentru Asigurări de Sănătate. Contractul s-a făcut în urma unei licitaţii la care au participat cinci firme. Firma desemnată câştigătoare are obligaţia contractuală ca, în cazul în care un aparat prezintă probleme, să-l înlocuiască cu unul nou”, declară primarul Dan Bobouţanu

Variante de extindere, la anul

Managerul Spitalului Municipal „Dr. Alexandru Simionescu”, Radu Budae, spune că, pentru început, doar 12 dintre cei 30 de bolnavi din Hunedoara care au nevoie de dializă vor putea fi trataţi aici. „Bolnavii au fost selectaţi strict pe criterii medicale de către domnul doctor Adrian Suciu, cel care, de fapt, îi tratează şi la Deva (unde bolnavii din Hunedoara erau nevoiţi să meargă de trei ori pe săptămână până acum, iar unii vor mai face naveta – n.red.). Sunt cinci staţii: una de rezervă, aşa cum prevede legea, altele trei pentru bolnavii din oraş şi încă una pentru pacienţii din spital care suferă de alte afecţiuni dar care au nevoie de proceduri în această secţie. Avem două variante de extindere: ori mai reuşim să găsim încă un medic nefrolog şi, astfel, staţiile de hemodializă să funcţioneze pe două schimburi, ori obţinem de la Ministerul Sănătăţii aprobările necesare pentru ca staţia de dializă să fie transformată în centru, iar astfel să putem avea nu 4, ci 8 locuri, în total. În orice situaţie, sper şi cred că vom reuşi să avem acest obiectiv atins, iar anul viitor să putem trata aici 22 – 24 de pacienţi care au nevoie de dializă”, declară Radu Budae.

Secţia de dializă a spitalului din Hunedoara a fost închisă în 2009, fiind invocată plecarea singurului medic nefrolog pe care-l avea spitalul la acea vreme.