glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Se pregătește o lovitură dură pentru județul Hunedoara. Sucursala Hidrocentrale Hațeg urmează să fie transformată în uzină și preluată de Tg. Jiu

Fostul președinte al Consiliului Județean Hunedoara, Mircea Moloț (foto), a prezentat, ieri, în cadrul unei conferințe de presă, un document al Hidroelectrica SA, în care este scris, negru pe alb, molot medalioncă Sucursala Hidrocentrale Hațeg ar urma să fie desființată și transformată în Uzină. Mai mult, potrivit documentului, datat 21 septembrie 2017, aceasta ar urma să fie preluată de viitoarea Sucursală Tg. Jiu.

Mircea Moloț a prezentat Nota de fundamentare transmisă de Hidroelectrica către Consiliul de Supraveghere al companiei. Potrivit acesteia, Sucursala Hidrocentrale Hațeg ar urma să fie desființată și transformată în Uzină Electrică, care să fie preluată de nou înființata Sucursală Hidrocentrale Tg. Jiu. „Se urmărește următorul lucru: în județul Hunedoara, mai avem ceva mine care sunt agenți economici importanți și o salbă de hidrocentrale pe râurile noastre, Streiul și Râul Mare. O salbă care trebuie să se îmbogățească cu alte patru hidrocentrale. La Hațeg era o Sucursală Hidroelectrica. Ce se vrea, începând din această dată? Și are avizul necesar! Se vrea desființarea Sucursalei Hidroelectrica Hațeg, și transformarea ei într-o uzină electrică. La ora actuală, această sucursală are 392 de posturi”, a declarat Moloț. Potrivit acestuia, pasul ar fi urmat de alții, și ar face ca județul Hunedoara și Țara Hațegului să fie păgubiți. „Concomitent cu această etapă este o alta. Uzina Caransebeș, care aparținea tot de Hațeg, trece în structura organizatorică a sucursalei Porțile de Fier, iar Uzina Electrică de la Târgu Jiu este desființată și se înființează Sucursala Tg. Jiu, care preia administrarea Uzinei Hațeg. Ce înseamnă asta? Locuri de muncă, iar banii pentru impozite, care au intrat în bugetul județului Hunedoara se transferă în Tg. Jiu”, mai spune fostul președinte al CJ Hunedoara.

După reorganizare, SE Hațeg va avea zero angajați

În documentul prezentat este precizat că, pentru întocmirea formalităților legale, se propune ca acesta să intre în vigoare în 30 de zile de la data aprobării de către Directorat, cu avizul CS și aprobarea AGEA. „În această perioadă, vor trebui întocmite protocoalele de predare-primire între sucursale și vor trebui semnate toate actele adiționale ale salariaților care își modifică locurile de muncă ori funcția. „Am un tabel, pe care o să îl primiți și dumneavoastră, în care se spune așa: numărul de posturi în sucursale și executiv, înainte și după reorganizare. La Hațeg, numărul de posturi în 18.04.2017 erau 382, înainte de reorganizare – 392, iar după reorganizare – 0. Ce mă deranjează este că cei care conduc astăzi județul Hunedoara, atât politic, cât și administrativ, nu au spus nimic de această problemă”, susține Mircea Moloț.

Politica, în spatele posibilei dispariții a SE Hațeg

Fostul președinte a dezvăluit și cine stă în spatele acestei afaceri bănoase pentru județul Gorj: Andrei Maioreanu, vicepreședinte al PSD Gorj, care este și secretar de stat în ministerul Energiei. „Domnii ăștia din Tg. Jiu au un ministru secretar de stat pe chestii de Energie, Andrei Maioreanu, și am înțeles că dânsul a fost cel care a vrut să transfere tot la Tg. Jiu. Atunci mi-a trăznit prin cap că noi avem la rândul nostru un ministru secretar de stat pe chestie minieră, e vorba de Dorel Vișan. Și el ar trebui să vină cu propunerea ca CE Oltenia să îl transferăm la Compexul Energetic Hunedoara, dacă merge așa. Noi considerăm că este destul de gravă situația creată, mai ales că a fost avizată, mai trebuie o decizie a AGA, și acest lucru se va întâmpla. Am vorbit și cu domnul deputat Surgent și l-am rugat să ia legătura cu Ministerul Energiei, și să vadă despre ce este vorba, pentru că este inadmisibil să se întâmple acest lucru, mai ales că producția pe care o face regiunea din Tg. Jiu e producția care o dă un grup de-al nostru de pe Râul Mare”, mai spune Mircea Moloț.