glasul-hd.ro Web analytics

AgriculturăComunitate

Se pot depune cereri pentru acceasarea Programului Naţional Apicol

Apicultorii din judeţul Hunedoara au la dispoziţie o lună pentru a depune la centrul judeţean al Agenţiei de Plăţi și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile de plată pentru accesarea Programului Naţional Apicol.

APIA a anunţat că în data de 4 iulie, s-a publicat în Monitorul Oficial nr. 516, Hotărârea de Guvern nr. 443 privind aprobarea Programului Național Apicol pentru perioada 2017 – 2019 a normelor de aplicare, precum și a valorii sprijinului financiar. Astfel, până la data de 15 august 2017, la centrul judeţean al APIA se depun cererile de plată pentru accesarea Programului Național Apicol (PNA) în anul 2017. Beneficiarii programului sunt: apicultorii (persoane fizice, persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale) pentru acţiunile de combatere a agresorilor şi a bolilor specifice stupilor în special a varoozei, raţionalizarea transhumanţei şi pentru măsuri de asistenţă pentru repopularea şeptelului apicol. De asemenea, cooperativele agricole recunoscute conform legislaţiei în vigoare, pot obţine fonduri numai pentru acţiunea de asistenţă tehnică pentru apicultori şi organizaţiile de apicultori.

Sprijin pentru medicamente şi dotări

Conform reprezentanţilor APIA Hunedoara, obiectivul programului îl constituie îmbunătăţirea producţiei şi comercializării produselor apicole prin: acordarea de sprijin financiar apicultorilor pentru achiziţionarea de medicamente pentru tratarea varoozei şi nosemozei, de colectoare de polen, colectoare de propolis, uscător de polen sau încălzitor miere, de mătci şi/sau familii de albine, de cutii în vederea reformării cutiilor uzate în urma deplasării acestora în pastoral; acordarea de sprijin financiar cooperativelor agricole pentru achiziţionarea de măturător, centrifugă şi topitor de ceară cu abur din inox.

Valoarea sprijinului financiar alocat Programului National Apicol pentru perioada 2017-2019, este de 97.626 mii lei, din care suma de 48.813 mii lei reprezintă contribuţia Uniunii Europene la programele apicole naţionale, potrivit prevederilor Deciziei Comisiei Europene nr. 1102 din 5 iulie 2016 de aprobare a programelor naţionale de îmbunătăţire a producţiei şi comercializării produselor apicole. Informaţiile necesare accesării PNA 2017 sunt disponibile pe site-ul instituţiei, la adresa: www.apia.org.ro, la link-ul: http://www.apia.org.ro/ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/programul-national-apicol.

Tags