glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Se dă liber la furat: abuzul în serviciu, cu un prejudiciu de sub 200.000 de euro, NU va mai fi infracțiune. Deputații PSD Natalia Intotero și Ilie Toma sunt printre inițiatorii proiectului de „furt legalizat”

Zeci de parlamentari PSD, printre care se află și Natalia Intotero și Ilie Toma, doi reprezentanți ai județului Hunedoara, în legislativul României, au inițiat un proiect de lege prin care furtul este legalizat. Dacă proiectul va fi votat de Parlament, abuzul în serviciu, cu un prejudiciu de sub 200.000 de euro, nu va mai fi pedepsit penal, iar traficul de influență făcut „pentru altul” nu va mai fi considerat infracțiune. Inițiativa va „spăla” majoritatea corupților din România. Ordonanţa 13 – care a generat cele mai mari proteste de după revoluţie în ţara noastră – prevedea că pragul abuzului în serviciu să fie de 200.000 de lei.

Inițiatorul acestul proiect de lege este deputatul PSD Cătălin Rădulescu. Textul poate fi consultat pe site-ul Camerei Deputaților. Zeci de aleși ai PSD au semnat proiectul de lege prin care pragul abuzului în serviciu a fost stabilit la suma de 200.000 de euro. Practic, dacă proiectul de lege va intra în vigoare, oricine va comite un abuz în serviciu, cu un prejudiciu de peste 900 de milioane de lei vechi, nu va mai fi pedepsit penal. Printre inițiatori se află și deputații PSD de Hunedoara Natalia Intotero și Ilie Toma, care au semnat pentru depunerea acestui proiect de „furt legalizat” în Parlament.

Cu dedicație, pentru Liviu Dragnea

Proiectul pare a fi dat cu dedicaţie pentru Liviu Dragnea, preşedintele PSD, care este judecat alături de fosta soţie Bombonică Prodana, într-un dosar în care prejudiciul este sub 200.000 de euro, cât prevede proiectul apărut recent pe site-ul Camerei Deputaţilor.

De asemenea, inițiatorii propun reducerea limitelor pedepselor pentru luare de mită şi trafic de influenţă şi modifică regimul închisorii astfel încât pedepsele de până la trei ani să fie executate la domiciliu. Tot la domiciliu îşi vor ispăşi pedeapsa şi cei cu vârsta peste 60 de ani sau cu boli grave sau incurabile, susţinând că scopul pedepsei este acela de reeducare, coroborată cu recuperarea prejudiciilor. Parlamentarii PSD vor şi modificarea prevederilor refritoare la denunţ, care ar urma să fie valabil doar dacă este făcut la 6 luni de la data la care denunţătorul a aflat despre săvârşirea faptei.

Luarea sau darea de mită „pentru altul” nu va mai fi infracțiune

Una dintre modificările halucinante propuse în proiect vizează darea și luarea de mită. Astfel, în forma actuală a Codului Penal este prevăzut, la art. 289, alin. 1, referitor la luarea de mită, că: „Fapta funcţionarului public care, direct ori indirect, pentru sine sau pentru altul, pretinde ori primeşte bani sau alte foloase care nu i se cuvin ori acceptă promisiunea unor astfel de foloase, în legătură cu îndeplinirea, neîndeplinirea, urgentarea ori întârzierea îndeplinirii unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică ori de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a săvârşit fapta”. Varianta modificată elimină formula „pentru altul”, specifică faptul că este vorba despre foloase „materiale” şi stabileşte la 1 an limita inferioară a pedepsei. Senatorii şi deputaţii PSD vor să modifice şi alineatele 1 şi 3 ale articolului 290 din Codul penal privind darea de mită. Ei corelează prevederile acestora cu prevederile articolului 289 în noua formă, dar reduc limitele pedepselor. Practic, și aici, dacă dai mită „pentru altul”, nu mai ești pedepsit penal. Dacă în actuala formă articolul prevede că „promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase, în condiţiile arătate în art. 289, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani”, în urma modificării, pedepsele cu închisoarea vor fi cuprinse între 6 luni şi 5 ani. De asemenea, alineatul 3, care prevede că „mituitorul nu se pedepseşte dacă denunţă fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta” ar urma să fie abrogat.

Traficul și cumpărarea de influență, pedepsite mai blând. Făcute „pentru altul”, nu vor fi infracțiuni

Parlamentarii PSD care au inițiat acest proiect vor să modifice şi articolul 291, privind traficul de influenţă, respectiv alineatul 1 al acestuia. În varianta în vigoare, acesta prevede că „Pretinderea, primirea ori acceptarea promisiunii de bani sau alte foloase, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, săvârşită de către o persoană care are influenţă sau lasă să se creadă că are influenţă asupra unui funcţionar public şi care promite că îl va determina pe acesta să îndeplinească, să nu îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani”. Modificarea introduce explicit noţiunea de foloase „materiale”, elimină menţiunile „indirect” şi „pentru altul”, iar limitele perioadei de detenţie scad la 1, respectiv la 5 ani.

În cazul articolului 292, referitor la cumpărarea de influenţă, alineatul 1 este modificat, iar alineatul 2 este abrogat. Formei actuale, potrivit căreia „promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase, pentru sine sau pentru altul, direct ori indirect, unei persoane care are influenţă sau lasă să se creadă că are influenţă asupra unui funcţionar public, pentru a-l determina pe acesta să îndeplinească, să nu îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi”, îi sunt aplicate aceleaşi schimbari ca şi în cazul articolului precedent, respectiv introduce explicit noţiunea de foloase „materiale”, elimină menţiunile „indirect” şi „pentru altul”, iar limitele perioadei de detenţie scad la 1, respectiv la 5 ani. De asemenea, este abrogat alineatul 2, care stabileşte că „făptuitorul nu se pedepseşte dacă denunţă fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta”.

Ordonanța 13 reînvie. Cu mai mare putere!

La începutul acestui an, au fost cele mai mari proteste de stradă de după 1989. Atunci, Ordonanța 13, prevedea că abuzul în serviciu făcut cu un prejudiciu de sub 200.000 de lei nu mai este pedepsit penal. Protestele de stradă au făcut ca aceasta prevedere să fie abrogată. Acum, parlamentarii PSD, printre care se numără și cei doi hunedoreni, Natalia Intotero și Ilie Toma, vor să reînvie acea „ordonanță 13”. Aceștia vor modificarea articolului 297 din Codul Penal, referitor la abuzul în serviciu. Alineatul 1 stabileşte, în varianta în vigoare, că „Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică. Parlamentarii PSD propun ca „defectuos” să fie înlocuit cu formula „prin încălcarea legii”, iar „prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice” să devină „prin aceasta cauzează o pagubă materială mai mare de 200.000 de euro unei persoane fizice sau unei persoane juridice”. Şi în acest caz, limitele pedepsei sunt modificate, durata acesteia putând fi de la 1 la 5 ani. Argumentul iniţiatorilor este că „aplicarea unei sancţiuni penale trebuie să intervină numai când fapte este săvârşită într-o formă gravă şi anume fapta a cauzat o pagubă materială substanţială, respectiv numai pentru o pagubă mai mare de 200.000 de euro”.

Închisoare până la 3 ani? O faci acasă!

Proiectul modifică și alineatul b, din articolul 39, referitor la Pedeapsa principală în caz de concurs de infracţiuni. Dacă în forma actuală alineatul prevede că atunci „când s-au stabilit numai pedepse cu închisoare, se aplică pedeapsa cea mai grea, la care se adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite”, în varianta modificată se prevede ca pedeapsa cea mai grea poate fi mărită cu „până la o treime din aceasta”. De asemenea, este modificat articolul 60, referitor la Regimul închisorii. Dacă forma actuală a articolului prevede că „închisoarea constă în privarea de libertate pe durată determinată, cuprinsă între 15 zile şi 30 de ani, şi se execută potrivit legii privind executarea pedepselor”, în varianta parlamentarilor social-democraţi aceasta este completată cu încă două alineate conform cărora „pedepsele cu închisoarea de până la trei ani se execută la domiciliu”, iar măsura închisorii la domiciliu ar urma să se aplice şi în cazul celor condamnaţi la peste trei ani de detenţie, dar cu vârsta de cel puţin 60 de ani sau al celor cu „boli grave sau incurabile stabilite prin lege”.

Deputații PSD Natalia Intotero și Ilie Toma nu au putut fi contactați pentru a spune de ce au inițiat, alături de alți parlamentari social-democrați, acest proiect de lege.