„Școala Altfel” la Muzeul de Istorie Locală și Etnografie Brad
Atelier de trageri cu arcul, o expoziție etnografică și una de pictură în ulei sunt doar câteva dintre activitățile care au loc săptămâna aceasta la Muzeul de Istorie Locală și Etnografie Brad. Acțiunile sunt organizate de Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, prin intermediul muzeului brădean și cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara.
Începând de astăzi și până vineri, tinerii din Brad și nu numai au ocazia să participe la o serie de acțiuni destinate elevilor care desfășoară săptămâna aceasta „Școala altfel”. Astfel, la Muzeul de Istorie Locală și Etnografie Brad va putea fi vizitată expoziția etnografică intitulată „Ștergarul zărăndean”, dar și expoziția de pictură în ulei „Semne ancestrale în arta modernă”, care cuprinde lucrări realizate de artista Gabriela Dobre, membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România. De asemenea, în cadrul evenimentului „Școala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun”, vor fi organizate mai multe ateliere. Astăzi, meșterul Dorel Ștefan va prezenta „Cum se obține șindrila?”, o demonstrație practică de prelucrare a lemnului și de obținere a șindrilei, iar mâine, meșterul popular Victoria Bufnilă le va arăta celor interesați cum se coase o cămașă buciumănească în cadrul atelierului „Cămașa buciumănească” – modele, tehnici de lucru, materiale. Joi, brădenii vor putea lua parte la un atelier de trageri cu arcul și de prezentare a armelor și tehnicilor de luptă ale dacilor, susținut de Marcel Șerb.
Despre muzeu
Muzeul de Istorie Locală și Etnografie aparține secţiei de Istorie și Artă a Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva și a luat fiinţă în data de 26 ianuarie 1988. Patrimoniul acestuia a fost constituit în baza achiziţiei efectuate de Muzeul Judeţean Hunedoara-Deva (denumirea din acea perioadă a Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva) a fondului particular ,,Ştefan Safian” – obiecte de etnografie. În cei aproape 30 de ani de dăinuire, muzeul din Brad şi-a mărit inventarul prin noi achiziţii şi donaţii, având în prezent un număr de 1.190 de obiecte: costume populare, unelte de prelucrare a lânii şi a cânepii, unelte specifice tuturor meşteşugurilor practicate în Zarand, mobilier specific gospodăriilor ţărăneşti din zonă, obiecte de artă populară, ţesături etc.
Program de vizitare
Muzeul poate fi vizitat pe timpul verii, de marți până duminică, în intervalul orar 10:00 – 18:00, iar în timpul iernii, în intervalul orar 09:00 – 17:00. Luni este închis. Prețul unui bilet de vizitare pentru adulți este 10 lei.
One Comment