glasul-hd.ro Web analytics

ComunitateÎnvățământ

Schimbări majore în învățământ. Bac-ul va începe în februarie, iar lucările de la „capacitate” vor fi corectate on-line

Lucrările scrise ale elevilor la Evaluarea Națională vor fi corectate on-line, iar probele orale ale Bacalaureatului vor fi susţinute cu patru luni mai devreme decât până acum. Acestea sunt doar câteva schimbări majore în educație pe care le pregătește ministrul Educației, Liviu Pop, pentru anul școlar 2017-2018.

De anul viitor, ministrul de resort își dorește ca lucrările de la evaluările naţionale, dar şi de la examenele de definitivat şi titularizare să fie corectate on-line, iar cadrele didactice să poată face acest lucru chiar şi de acasă. Practic, lucrările ar urma să fie scanate şi încărcate apoi pe un server al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale. Potrivit ministrului, fiecare lucrare va avea un cod unic de bare pentru identificare. „Toate documentele pentru Evaluarea Naţională şi examenul de Bacalaureat vor fi digitalizate. Lucrările se vor corecta de pe calculator de evaluatorul care va sta acasă sau la centrul de corectură, sau la şcoală, dacă acasă nu are calculator”, declara ministrul Educației, la începutul acestei luni. Cum era de așteptat, această schimbare a trezit nemulțumiri printre părinți care consideră că este o „modificare total nelegală”. „Nu există cadru instituțional pentru așa ceva. Metodologia spune clar că evaluatorii sunt înregistrați, sunt verificați, și așa mai departe. Ce înregistrare și ce verificare se mai poate face în condițiile în care acesta va corecta lucrările on-line, de acasă, într-o discuție cu copilul, cu soția, hai să mai corectăm și o lucrare”, a declarat pentru Digi 24 Eugen Ilea, vicepreşedinte al Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi.

Bacalaureatul va începe în februarie

O altă noutate anunţată pentru viitorul an şcolar se referă la Bacalaureat. Probele orale ale examenului vor fi susţinute de elevi în luna februarie. Teoretic, un elev poate începe probele de Bacalaureat iarna, dar nu mai poate susține examenele scrise, dacă rămâne corigent. Propunerile au fost prezentate de Ministerul Educaţiei în Consiliul pentru Dialog Social şi ar urma să fie adoptate prin ordin de ministru în data de 1 septembrie.