glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Schimbări importante pentru hunedoreni în noul an

Trecerea contribuţiilor de asigurări sociale de la angajator la angajat, creşterea salariului minim brut pe economie la 1.900 de lei, reducerea impozitului pe venit de la 16 la sută la 10 la sută sunt principalele modificări legislative care au intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2018 şi afectează cea mai mare parte a populaţiei, dar şi mediul de afaceri.

Anul 2018 aduce importante schimbări de ordin fiscal, dar şi o serie de modificări sau chiar noutăţi legislative care au impact în toate domeniile economice şi sociale. Astfel, principalele măsuri intrate în vigoare de la 1 ianuarie vizează creşterea salariului minim brut pe economie de la 1.450 la 1.900 de lei şi scăderea impozitului pe venit de la 16 la sută la 10 la sută pentru persoanele care obţin venituri din salarii, pensii, activităţi independente. De asemenea, cota de contribuţii la Pilonul II de pensii se reduce de la 5,1 la sută la 3,75 la sută. Plata contribuţiilor sociale (pensii şi sănătate) trece din sarcina angajatorilor în cea a angajaţilor, dar sumele sunt reţinute şi virate tot de către angajatori. Aceştia vor mai suporta doar o contribuţie asigurătoare pentru muncă, de 2,25 la sută din fondul de salarii, care acoperă riscurile de şomaj, accidente de muncă, concediu medical şi creanţe salariale. Nivelul contribuţiilor calculate la un salariu brut scade cu două puncte procentuale, de la 39,25 la sută la 37,25 la sută. Din acest cuantum, 35 la sută este suportat de angajat, cu 25 la sută pentru pensii şi 10 la sută pentru sănătate. Pe de altă parte, angajatorii din județul Hunedoara ar trebui să majoreze salariile brute cu circa 20 la sută astfel încât veniturile nete ale angajaţilor să rămână neschimbate sau să compenseze această diferenţă cu sume reprezentând prime sau bonusuri. În plus, plafonul de garantare pentru programul Prima Casă scade din 2018, de la 2,67 la 2 miliarde de lei. Hunedorenii care intenţionează să plece din ţară pentru mai mult de şase luni de zile vor risca, deanul acesta, să fie amendaţi dacă nu notifică Fiscul în prealabil. Notificarea Fiscului trebuie făcută prin completarea şi depunerea unui formular de rezidenţă fiscală. La fel, trebuie să depună chestionarul şi persoanele fizice care sosesc în România şi au o şedere în ţara noastră o perioadă sau mai multe perioade care depăşesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive.

Reguli noi pentru șoferi

Pentru autovehiculele de transport de marfă cu masa totală autorizată egală sau mai mare de 12 tone, impozitul datorat la bugetul local se majorează cu circa 7 la sută din 1 ianuarie 2018. Potrivit noilor reglementări, de la 1 ianuarie, în cazul maşinilor cu o vechime de 12 ani sau mai mult, inspecţia tehnică periodică va fi obligatorie anual, nu o dată la doi ani, cum era până acum. Totodată, autoturismele vor putea trece ITP-ul cu defecte minore, mai precis dacă deficienţele constatate nu au un efect semnificativ asupra siguranţei vehiculului sau impact asupra mediului. Dacă se constată însă defecte mai grave, acestea trebuie reparate în maximum 30 de zile. Pentru maşinile mai vechi de 12 ani se va respecta data înscrisă în certificatul de înmatriculare pentru efectuarea următoarei inspecţii.