glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Scandalul Ecosid ajunge la CEDO

Pe 9 decembrie a fost stabilit, la Judecătoria Hunedoara, primul termen din procesul prin care se rejudecă disputa dintre Ecosid şi societatea comercială Santinel. În paralel, patronul firmei private spune că acum se întocmeşte dosarul prin care îşi va cere dreptatea la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

La începutul lunii trecute, Tribunalul Hunedoara a decis rejudecarea cauzei în care, iniţial, Judecătoria Hunedoara stabilise ca Ecosid să plătească societăţii comerciale Santinel SRL despăgubiri în valoare de 6,6 milioane de lei pentru o afacere eşuată. Decizia a venit în urma recursului depus de Ecosid, la Tribunal, reprezentanţii societăţii din subordinea Primăriei Hunedoara depunând o expertiză contabilă conform căreia, Santinel ar avea dreptul doar la profitul care ar fi rezultat în urma afacerii (calculat la aproximativ 48.000 de lei), nicidecum la 6,6 milioane de lei, sumă ce ar reprezenta întreaga cifră a afacerii. Reprezentanţii firmei private contestă însă valabilitatea acestei expertize pentru simplul motiv că ea nu a fost solicitată de instanţă şi nici nu a fost întocmită de vreun organism stabilit de aceasta.

Fiecare cu argumentele lui

Directorul  Ecosid, Nicolae Baloşin, spune că se aşteaptă ca rejudecarea cauzei să implice şi refacerea unei expertize mai complexe, efectuată de o entitate neutră, care să stabilească clar daunele provocate firmei private de afacerea eşuată cu Ecosid. Ecosid are însă o problemă în plus: de luni bune nu mai produce niciun fel de venituri, are conturile blocate de ANAF şi nu poate angaja un avocat. Această chestiune a fost adusă la cunoştinţa Consiliului Local de la care se aşteaptă o soluţie.
De cealaltă parte, patronul Santinel SRL, Simo Janos, spune că, în scurt timp, problema sa cu Ecosid va ajunge la CEDO: „Tribunalul a decis rejudecarea, a retrimis dosarul la judecătorie, dar noi nu avem nici până acum comunicarea şi motivarea sentinţei. Au fost mai multe procese între Santinel şi Ecosid. Un recurs al Ecosid s-a judecat într-o lună şi jumătate, în timp ce recursul Santinel a durat un an. Deşi cauza se rejudecă, eu consider că am epuizat toate căile de judecată din România şi sunt nedreptăţit. Voi cere la CEDO despăgubirea stabilită în urma unei judecăţi corecte în procesul de fond, anul trecut (6,6 milioane de lei – n.red.). Probabil că, dacă voi avea câştig de cauză, statul român se va interesa să vadă de ce are de plătit o sumă aşa de mare”.

Plângere penală rămasă fără răspuns

Santinel SRL a încheiat cu Ecosid, în primăvara lui 2008, un contract prin care se obliga să demoleze 150.000 de metri cubi de betoane de pe platforma vechiului combinat, urmând să primească pentru aceste lucrări circa 2 milioane de euro. Înţelegerea mai prevedea ca, după demolare, Santinel să cumpere de la Ecosid betoane în valoare de 500.000 de euro. Ovidiu Hada, devenit primar în iunie 2008, a „rupt” înţelegerea. A urmat un şir de procese între Ecosid şi Primărie, pe de o parte, şi Santinel, de cealaltă parte. Pe parcursul acestor dispute Ecosid nu s-a apărat mai deloc, după cum spune actualul director Nicolae Baloşin, lucru considerat extrem de suspect, motiv pentru care în decembrie anul trecut s-a întocmit şi o plângere penală. Cercetările sunt încă în stadiu incipient. Cel puţin aşa lasă să se înţeleagă însuşi faptul că Nicolae Baloşin nu a fost audiat, până acum, de vreun anchetator, în acest dosar.