glasul-hd.ro Web analytics

Eveniment

Şase instituţii „luptă” pentru reducerea incendiilor de vegetaţie uscată

Şase instituţii cu atribuţii în prevenirea şi gestionarea situaţiilor generate de utilizarea focului deschis în vederea igienizării terenurilor şi-au unit forţele pentru a reducer riscul de incendiu la fondul forestier.

La propunerea prefectului judeţului Hunedoara, Sorin Vasilescu, şi a inspectorului şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Hunedoara, maior Viorel Demean, s-a întocmit un plan comun de acţiune pentru reducerea riscului de incendiu la fondul forestier. Astfel, conform reprezentanţilor ISU Hunedoara, pe parcursul a nouă zile, în perioada 10 – 19 august, pompierii hunedoreni au acţionat pentru stingerea a 35 de incendii de vegetaţie uscată, care au afectat aproximativ 95 de hectare de teren.

Peste 300 de acţiuni de patrulare

Jandarmii, poliţiştii, comisarii Gărzii de Mediu, reprezentanţi ai Direcţiei Silvice şi ai Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare au efectuat în această perioadă peste 300 de acţiuni de conştientizare şi informare a hunedorenilor referitor la riscul producerii de incendii precum şi efectele devastatoare ale acestora.
Astfel, jandarmii din cadrul IJJ Hunedoara a executat 78 misiuni specifice, în care au fost implicaţi 151 jandarmi, fiind legitimate 104 persoane. Poliţiştii au prins, la mijlocul acestei luni, pe raza satului Livadia, comuna Baru, mai multe persoane care supravegheau un foc deschis şi nu deţineau permis de lucru pentru desfăşurarea acestei activităţi. În cauză au întocmit dosar penal. De asemenea, cu ocazia desfăşurării acţiunilor şi patrulărilor în zonele de risc au mai identificat 30 de persoane, locuitori ai aceluiaşi sat care au efectuat operaţiuni de curăţire a păşunilor, cărora li s-a pus în vedere să nu incendieze resturile de vegetaţie.

Comisarii de la Mediu au întocmit un dosar penal şi caută opt piromani

Comisarii Gărzii de Mediu Hunedoara au desfăşurat cinci patrule în zonele de risc, iar pentru incendierea haldei de steril ecologizată au întocmit dosar penal. În plus, comisarii Gărzii de Mediu au încheiat opt note de constatare pentru identificarea persoanelor vinovate de producerea incendiilor din zonele Băţălari, Veţel, Livadia, Gelmar, Strei, Strei Săcel, Geoagiu, Orăştie. Comisariatul Judeţean Hunedoara a transmis tuturor administraţiilor locale din judeţ extrase din legislaţia de mediu şi condiţiile în care se poate acorda permisul de lucru cu foc.

Silvicultorii patrulează pe traseele montane

Silvicultorii hunedoreni au efectuat 77 acţiuni de patrulare în fiecare zonă cu risc ridicat de producere a incendiilor, fiind legitimate persoanele întâlnite pe traseele de patrulare şi avertizate cu privire la riscul producerii de incendii precum şi efectele devastatoare ale acestora. Nici reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Hunedoara nu au stat cu „mâinile-n sân”. Aceştia au desfăşurat 152 de acţiuni de patrulare, cu personal al ocoalelor silvice private, pe trasee care au inclus şi zone cu risc ridicat de incendii.