glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

Sarmizegetusa Regia va fi închisă, din octombrie

În următorul sezon toamnă-iarnă, în capitala Daciei Libere vor avea loc două operaţiuni extrem de importante pentru obiectivul turistic: restaurarea Marelui Sanctuar Circular şi extragerea arborilor periculoşi.

Sorin Vasilescu 9942Consiliul Judeţean Hunedoara a reuşit să finalizeze o nouă licitaţie pentru înlocuirea stâlpilor de lemn din Marele Sanctuar Circular (principalul reper vizual al Sarmizegetusei Regia). Primul demers în acest scop s-a terminat destul de prost: firma care fusese declarată câştigătoare, anul trecut, a intrat în insolvenţă, iar procedura a trebuit reluată. Lucrările vor dura maximum 30 de zile, timp în care accesul turiştilor în situl istoric va fi interzis:„Cel mai probabil, lucrările de înlocuire a stâlpilor din Marele Sanctuar Circular vor începe pe 2 octombrie. Ele trebuie să se desfăşoare în deplină siguranţă. Dacă nu suspendăm accesul turiştilor pe durata acestor lucrări, nu primim aprobările de care e nevoie de la forurile competente”, spune vicepreşedintele CJ Hunedoara, Sorin Adrian Vasilescu (foto).

Urmează copacii, în noiembrie – decembrie

Turiştii care vor să vină la Sarmizegetusa Regia spre finele acestui an vor avea la dispoziţie primele două sau trei săptămâni din noiembrie. De cum va îngheţa pământul, se va începe şi operaţiunea de tăiere şi extragere a celor peste 100 de arbori periculoşi din situl istoric. De mai bine de 10 ani, la fiecare furtună, copacii cad la Sarmizegetusa Regia, mulţi dintre ei prăbuşindu-se peste vestigiile antice şi provocând daune iremediabile. Abia anul acesta s-a ajuns la punctul în care cei periculoşi să poată fi tăiaţi. Situaţia nu s-a simplificat însă deloc. În zonă nu se poate acţiona cu utilaje grele. „Direcţia Silvică a făcut două licitaţii pentru exploatarea masei lemnoase de acolo dar, din cauza condiţiilor destul de dificile, nu s-a prezentat nicio firmă. S-a decis apoi ca Direcţia Silvică să efectueze lucrarea în regie proprie. Trebuie să aşteptăm să îngheţe bine pământul pentru ca stratul arheologic să nu fie afectat de lucrări. Pentru a putea efectua lucrarea, zona respectivă trebuie declarată parchet forestier. Legea prevede că, într-un parchet forestier nu pot avea acces terţe persoane, pentru că e periculos, pur şi simplu. Probabil această lucrare va începe undeva în a doua jumătate a lunii noiembrie. Termenul de finalizare este de 45 de zile. Va fi destul de dificil, pentru că vorbim de arbori vechi de 300 – 400 de ani”, adaugă Vasilescu. Vicepreşedintele CJ Hunedoara spune că atât înlocuirea stâlpilor din sanctuarul circular, cât şi tăierea şi extragerea arborilor periculoşi se vor face sub supravegherea strictă a arheologilor.