glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

Sarmizegetusa ar putea fi redeschisă publicului mai devreme

Lucrările la refacerea Marelui Sanctuar Circular de la Sarmizegetusa Regia sunt aproape gata. Mai e de lucru mai ales la înlocuirea balustradei de lângă drumul pavat. Reprezentanţii Consiliului Judeţean Hunedoara spun că sunt şanse ca obiectivul turistic să fie redeschis publicului cu câteva zile mai devreme decât se anunţase iniţial, dar asta depinde de doi factori: vremea şi posibile descoperiri de ordin arheologic.

„Stâlpii la Marele Sanctuar Circular sunt montaţi aproape toţi. Urmează debitarea lor şi tratarea lemnului (cu substanţe care să-i facă mai rezistenţi la foc şi la apă – n.red.). Cred că mâine (astăzi – n.red.) se trece şi de faza tratării, iar cea a debitării mai durează puţin. Termenul fixat pentru redeschiderea obiectivului istoric pentru public este 31 octombrie. Eu nu vreau să promit nimic, dar, dacă nu sunt apar probleme de parcurs, probabil că redeschiderea se va putea face mai devreme. Repet, însă: se lucrează într-un sit arheologic şi pot apărea oricând mici probleme care să prelungească durata intervenţiei”, a declarat ieri vicepreşedintele CJ Hunedoara Sorin Adrian Vasilescu.

Pe lângă stâlpii din Marele Sanctuar Circular, Administraţia Sarmizegetusei Regia doreşte şi înlocuirea balustradei metalice de lângă „drumul pavat” cu una din lemn. Asta pentru că balustrada metalică nu se potrivea nicicum cu ansamblul antic.

Timpul şi vizitatorii i-au distrus

Stâlpii de lemn de înălţimi variabile au apărut în 1980 – 1981, în cadrul unui proiect de restaurare făcut atunci şi pentru a se pregăti filmările la filmul „Burebista”. Din cauză că arheologii nu au reuşit să stabilească exact înălţimea celor originali, s-a decis ca stâlpii să fie puşi pe înălţimi care variază între 1 şi aproximativ 2,4 metri, apărând asftel „emblema” Sarmizegetusei Regia. Deşi erau din lemn de stejar, vechii stâlpi au putrezit mai ales din cauza apei infiltrate în sol. Parte dintre ei au fost arşi de turişti care au lăsat lumânări aprise pe ei (pe vremea-n care situl nu era administrat de CJ Hunedoara). Anul trecut, CJ Hunedoara a decis să aloce bani pentru refacerea Marelui Sanctuar Circular, dar firma care a câştigat licitaţia a intrat în insolvenţă. Procedurile s-au reluat, iar lucrările au putut fi efectuate abia luna aceasta.

De la 2 octombrie, accesul vizitatorilor în situl istoric a fost oprit. Consiliul Judeţean spune că singurii care deţin imagini de pe „şantier” sunt arheologii care supraveghează operaţiunea, iar aceştia nu doresc să le facă publice decât după finalizarea lucrărilor.

Chiar dacă va fi redeschisă publicului cel mai târziu pe 31 octombrie, Sarmizegetusa Regia îşi va închide din nou porţile odată cu primul îngheţ mai zdravăn. În această iarnă este planificată tăierea arborilor bătrâni de sute de ani care riscă să cadă peste vestigiile antice şi să provoace distrugeri iremediabile.

 

 

Loading...