glasul-hd.ro Web analytics

Editorial

Sare-n ochi

Războiul liberalo-liberal este departe de a se fi încheiat în județul Hunedoara. El se poartă pe toate fronturile și cu arme de toate calibrele, de la nevinovatele bârfe de berărie, până la atacuri grave în presă, și spun unele surse chiar la delațiuni trimise procurorilor DNA sau inspectorilor ANI. Cert este că liberalii sunt în acest moment în postura de a se canibaliza. Ca în celebra poveste cu rabinul înțelept care le dădea dreptatetuturor beligeranților dintr-o ceartă, și în disputa liberalo-liberală toate părțile par să aibă dreptate. Și chiar dacă toți au dreptate, de câștigat câștigă doar PSD.
Co-președintele PNL, Dorin Gligor, a fost somat de șefii de la centru să facă un pas în spate și să lase conducerea Consiliului Județean unui liberal „de rit vechi”. Rațiunile pentru care Blaga și Gorghiu au cerut acest lucru sunt strict politice. Conform „contractului prenupțial” încheiat la „nunta” dintre PNL și PDL, în cazul vacantării postului de președinte, partidul care l-a avut îl păstrează. Și cum Mircea Moloț a fost membru PNL, tot un liberal se cuvine să urce pe „jilțul” Consiliului Județean. Din acest punct de vedere, Țîmpău și ai lui au perfectă dreptate, iar Gligor nu prea are argumente să se plângă că a pierdut conducerea județului, pentru că nu putea pierde ceea ce nu a avut niciodată decât conjunctural.
De cealaltă parte, are și Gligor dreptate când spune că personajul cu care vor să-l schimbe oamenii lui Țîmpău are legături cu liberalismul cam cât ar avea vaca cu baletul. Asta pentru că succesorul desemnat să-i tragă scaunul de sub fund lui Gligor este de fapt importat de la UNPR în perioada de „dezlegare” la migrație instituită de Ponta.  Și cum să nu fie frustrat Gligor, când Adrian David a intrat în Consiliul Județean pe aceleași liste cu el în alianța PDL-UNPR-PNȚCD, impus tocmai de către inamicul public numărul unu al liberalilor, Mircia Muntean. Cum ar veni, omul lui Mircică este acum promovat de oamenii lui Moloț! Ciudată mai este politica câteodată!
Dar la fel de ciudată a fost și când liderul PDL, Dorin Gligor, care a criticat multă vreme extrem de dur întreaga conducere liberală a județului, s-a trezit vicepreședinte al Consiliului Județean, pus tocmai de principalul său adversar din alegeri, Mircea Moloț, pe baza unei înțelegeri politice, aceeași înțelegere care îl obligă acum să facă un pas înapoi, oricât de frustrant ar fi acest lucru pentru el. Dar nu mai frustrant decât „frustrările” acumulate de liberalii criticați permanent în ultima jumătate de an de un Gligor care a uitat că sunt coechipieri sub semnul săgeții. Sub pretextul unei politici de „glasnost”, Gligor nu a „precupețit niciun efort” în a înfiera cu mânie proletară vechea conducere a Consiliului Județean, pe președintele Mircea Moloț, uitând că de fapt dând în fostul lider, dă în întreg partidul. Probabil sfătuit prost, sau după capul său, Gligor și-a dinamitat toate posibilitățile de alianțe politice în interiorul vechiului PNL , mult prea preocupat de „decartelarea” județului.
Rămas fără susținere politică, Gligor este acum în fața unei prăpastii politice cu un balaur fioros pe urmele sale. Are trei variante. Ori sare în prăpastie și cine știe unde ajunge. Ori stă pe loc și luptă cu balaurul, dar are șanse aproape nule să-l învingă. Ori face doi pași în spate, își ia avânt și sare peste prăpastie, continuând o carieră politică care nu se știe când și unde se va sfârși. Cert este că indiferent de strategia pe care o va adopta Dorin Gligor în situația de față, disensiunile din interiorul PNL vor fi greu de șters cu buretele, cicatricele rămânând vizibile până la alegerile de anul viitor.

Vezi și

Close