glasul-hd.ro Web analytics

Editorial

Sare-n ochi

Printre ruinele castrelor romane și a câtorva pietre cocoțate în vârfuri de munte de daci, printre bisericile de lemn sau de piatră renovate fără nicio noimă sau printre figuri propagandistice scoase pe coperțile revistelor de naționaliștii fanatici, stă bine ascuns de ochii publicului poate cel mai european erou din istoria românilor, Ioan Corvin, cunoscut în istoriografia balcanică (inclusiv românească) sub numele de Iancu de Hunedoara. Îl revendicăm pe Iancu de Hunedoara ori de câte ori vrem să le luăm fața ungurilor, și ne este ciudă pe vecinii de la apus când susțin că este de-al lor. În schimb noi, românii, îl aruncăm la coșul de gunoi pe cel care a rămas în istorie ca omul care a salvat Belgradul, asediat de armatele sultanului Mehmed al doilea, Cuceritorul Constantinopolului, iar Papa Calixt al III-lea l-a numit „atletul cel mai puternic, unic al lui Cristos”. La moartea sa până și cel mai aprig dușman, sultanul Mehmed al doilea, a spus :  „Cu toate că a fost inamicul meu, la moartea lui, m-am întristat, pentru că lumea nu a mai cunoscut, niciodată, un asemenea om.” Și ca o amintire peste veacuri a faptelor de vitejie ale lui Ioan de Hunedoara, în toate bisericile catolice din lume la ora prânzului sunetul clopotelor vestește marea sa victorie de la Belgrad.
Și cu toate astea, românii, autoritățile, istoricii, biserica, societatea civilă, nimeni nu-l pune pe Iancu de Hunedoara acolo unde îi este locul în istoria României ca o parte componentă a Europei. Pupătorii de moaște și pelerinii care se înghesuie cu zecile de mii în fața unor morminte nu simt nimic și nu știu nimic despre omul care a menținut mai bine de un secol pacea în Europa. Pentru că timp de aproape 100 de ani istoria Transilvaniei a fost ascunsă sau mistificată. Pentru că singurii eroi din istoria României au fost cei care au servit propagandei ultra-naționaliste sau comuniste. Pentru că românii au învățat mai multă istorie din filmele de propagandă ale lui Sergiu Nicolaescu decât din cărți. Iar în acele filme tot era raportat la gusturile „analfabete” ale cizmarului Ceaușescu și ale soției lui. Istoria Transilvaniei cu personaje, locuri, fapte a fost lăsată în paragină, și nici până în prezent nimeni nu are interesul să o scoată la lumină. Când două tabere de politicieni îi țin pe ungurii și românii din Transilvania într-o perpetuă vrajbă, nu au niciun interes să spună că există personaje istorice, adevărate modele, care aparțin în egală măsură celor două etnii care conviețuiesc de peste un mileniu pe teritoriul Transilvaniei și Banatului și care au în comun o istorie și personaje, așa cum a fost și Iancu de Hunedoara.
Sâmbătă cetatea Bălgradului (Alba Iulia) era „asediată” de turiști sau localnici dornici de plimbare. Istoria veche și modernă a cetății era rescrisă sub ochii vizitatorilor de tineri îmbrăcați cu straie romane, care reproduceau viața din fostul castru Apulum. Garda cetății, îmbrăcată în uniforme „imperiale”, călare și pedestră, încânta publicul cu o defilare în sunet de tobe și trompete. În contradicție cu soldații de pe vremea Mariei Tereza, la câțiva metri de paradă, în sala unirii, sute de oameni voiau sa vadă locul în care s-a născut România Mare.  Tarabele frumos încadrate în peisaj vindeau de toate, de la gogoși până la brelocuri cu Părintele Arsenie Boca, în tot felul de ipostaze. Un singur personaj lipsea sâmbătă din Cetatea Alba Carolina, cu toate că își doarme somnul de veci chiar acolo, lângă Sala Unirii, lângă Castrul Apulum, lângă locul unde au fost martirizați Horea, Cloșca și Crișan, chiar în biserica în care, la 1600, a fost încoronat Mihai Viteazul ca principe al Transilvaniei. Mormântul lui Iancu de Hunedoara a rămas uitat, în afara forfotei din cetate, închis într-o biserică ale cărei ziduri îl păzesc parcă de impostură și false valori pe cel care a păzit cândva lumea creștină de otomani. 

Loading...

Vezi și

Close