glasul-hd.ro Web analytics

Editorial

Sare-n ochi

Nu se poate face curățenie în România cu actuala clasă politică. Ceea ce se întâmplă în momentul de față, sub presiunea DNA, este doar începutul unei acțiuni care, în mod normal, se va finaliza cu implozia principalelor două partide din România și apariția pe „piața” politică a altor grupări noi, construite pe principii sănătoase, de oameni cu bună credință. Pentru asta ar fi necesar ca în momentul alegerilor din 2016, electoratul să ajungă la un asemenea nivel de cultură politică și civică, încât să treacă peste manipulările actualei clase politice aflate în agonie, dar nu suficient de slăbite. Cercurile de interese din zona penală a politicii dețin încă suficiente resurse pentru a finanța instituții media, adevărate mașini de propagandă și manipulare.  În câteva luni baronii locali au căzut rând pe rând, sub „paloșul” legii. Acum, întreaga zbatere a clasei politice o reprezintă conservarea privilegiilor și promovarea în funcții de conducere a oamenilor de încredere, marionete ale baronilor locali, capabili să promoveze în continuare interesele politice ale acestora. Deocamdată nu se face curățenie în România, ci se ascunde doar gunoiul sub preș, atâta timp cât aflați în libertate, liderii penali controlează încă prin interpuși organizațiile de partid.
Discuțiile dintre Darius Vâlcov și „argații săi” sunt edificatoare pentru cum funcționează sistemul politico-penal din politica românească.  În acest context, Victor Ponta poate să doarmă liniștit, noul PNL nu va avea forță să schimbe Guvernul. PSD își întărește poziția la guvernare cu fiecare zi care trece și, așa cum s-a văzut, are deja tupeul să-și apere deschis penalii fără frica unor reacții dure din partea opoziției sau a președintelui Klaus Johannis. Prioritatea absolută a clasei politice în acest moment este încetinirea ritmului de lucru al DNA și pe cât posibil disimularea acestor acțiuni, ca nu cumva să se prindă partenerii externi, care impun curățenia. În aceste condiții, alegătorii sunt singurii care pot impune o schimbare radicală, în bine, a clasei politice. Pigmeii politici aflați în fruntea partidelor, majoritatea dintre ei șantajabili, nu conștientizează că mai devreme sau mai târziu, tot eșafodajul construit pe sistem mafiot se va prăbuși ca un castel de nisip, luat de val.  Momentan, liderii de la centru sunt nevoiți să accepte marionetele baronilor locali, sperând că cineva va crede cu adevărat în curățirea și schimbarea clasei politice. În spatele ușilor închise ale sediilor de partid, aceleași fețe necredibile și mânjite cu stigmatul corupției își fac loc pentru viitoare demnități și funcții publice. Politica partidelor este în continuare dominată de interesul propriu al liderilor, de zgârciurile aruncare către oamenii de încredere depersonalizați și lipsa totală de interes față de prioritățiile electoratului.
Emulația născută odată cu alegerea lui Johannis în funcția de președinte se stinge pe măsura liniștii tot mai apăsătoare care învăluie Cotroceniul. După ce a atins maximul curbei de popularitate, noul președinte începe să scadă în sondajele de opinie, ceea ce va duce automat și la scăderea întregii drepte, măcinate de scandaluri penale și condusă de „giurumelele” baronilor locali. În aceste condiții, Ponta își permite să numească ministru la Finanțe un personaj controversat, care nu a performat deloc din altă poziție de ministru și care în calitate de senator a votat, deschis, împotriva cererii DNA de arestare a lui Dan Șova. Opoziția a tăcut în fața acestei numiri, Johannis a acceptat-o. Și mai grav este că în locul lui Teodorovici, la Ministerul Fondurilor Europene, a fost numit un personaj și mai controversat, Marius Nica, omul de casă al Rovanei Plumb, implicat în afaceri necurate cu gruparea lui Mazăre de la Constanța. Numele său este vehiculat în mai multe afaceri necurate, cu fonduri europene, pe care le-a derulat „trezorierul” grupării Mazăre – Constantinescu, omul de afaceri Sorim Struținschi.  Astfel, este mai mult decât evident că DNA, fără ajutorul electoratului care să nu mai voteze candidații propuși de întreaga clasă politică, nu va putea curăța clasa politică actuală.