glasul-hd.ro Web analytics

Editorial

Sare-n ochi

Salvându-l pe Şova în total dispreţ faţă de lege şi Constituţie, PSD şi liderul său, Victor Ponta, au dat democraţiei şi statului de drept o lovitură de natură să arunce România înapoi cu un an, în perioada când penalii luptau împotriva legilor anticorupție în Parlament. Deocamdată, marele mut de la Cotroceni tace, probabil în lipsa unui text adecvat produs de Mihalache. Din declarațiile liderilor PSD și ale lui Călin Popescu Tăriceanu, era de așteptat ca Dan Șova să fie scăpat de senatori din ghearele procurorilor DNA. O eventuală arestare a prietenului lui Ponta nu ar fi pe placul premierului, dar nici al multor altor lideri politici implicați în tot felul de afaceri dubioase pe linia Ministerelor Industriilor, Transporturilor și Energiei. Șova a fost scăpat în principal de „mămica” lui și abia în subsidiar de restul politicienilor care s-au făcut scut în jurul lui, votând împotriva ridicării imunității parlamentare. Oricât ar fi de patrioți și oricât de mult ar declara că doresc să întensifice lupta împotriva corupției, cercurile de interese din Senat își apără mai degrabă pielea decât să greșească trimițând după gratii pe fiul (e drept vitreg) al avocatei Șova.
Să nu uităm doar în ce afaceri a fost și mai este implicată casa de avocatură „Șova și asociații”. În afară de contractele dubioase, încheiate cu Primăria Capitalei și cele cu Compania Energetică Târgu Jiu, nu trebuie să uităm că firma controlată de mama lui Dan Șova a reprezentat firma Bechtel, cu care a fost încheiat controversatul contract de construcție a autostrăzii Borș – Brașov, firma Gabriel Resources implicată în investițiile de la Roșia Montană, dar și multe alte firme care au activat în zona pieței ieftine de energie, patronată de „băieții deștepți”. Ca să înțeleagă toată lumea de ce l-a apucat deodată pe Tăriceanu mila față de corupții din PSD, poate trebuie amintit faptul că în anul 1999, în calitate de ministru al Industriilor, a aprobat un contract mult supraevaluat pentru retehnologizarea celor două hidrocentrale Porțile de Fier cu firma VA TECH Hydro Ltd pentru suma de 22 de milioane de franci elvețieni. Firma elvețiană a fost reprezentată la negocierile purtate cu o echipă condusă de Tăriceanu tocmai de mama lui Dan Șova, care știe în mod cert cine a stat de cealaltă parte a mesei și la cât s-a ridicat „comisionul” primit de la elvețieni pentru încheierea contractului. Deocamdată, în dosarul cercetat de procurorii DNA privind retehnologizarea celor două hidrocentrale de pe Dunăre și a mai multor asemenea unități hidroenergetice de pe Olt nu apare numele lui Tăriceanu, dar ar putea să iasă la iveală amănuntele acestor contracte dacă fiul doamnei Șova pățește ceva rău. Pe lângă temerile lui Tăriceanu legate de vechile afaceri, este firesc ca și șefului PSD, Victor Ponta, să-i țâţâie chiloții când vine vorba de posibilitatea ca Dan Şova să le povestească procurorilor despre afacerile puse la cale împreună cu prietenul său și fostul colaborator în firma de avocatură. În aceste condiții este evident că liderii politici au făcut ceea ce au știut ei mai bine  să facă.
Au mimat lupta împotriva corupției și au votat așa cum trebuie ca să-l salveze pe Șova și odată cu el propria piele. În cazul Elenei Udrea, nu s-au aplicat aceleași principii și reguli de funcționare a Parlamentului, pentru că Elena Udrea nu a fost legată atât de tare de rețelele infracționale din economie. Diversiunea pe care a încercat-o fosta „blondă de la Cotroceni”, prin care a încercat să lege SRI de DNA, nu a avut efectul scontat, nici ofițerii de contrainformații și nici procurorii DNA ne fiind șantajabili cu fapte din trecutul lor politic.     

Vezi și

Close