glasul-hd.ro Web analytics

Editorial

Sare-n ochi

Ca să nu mai rămână și anul acesta repetent, Mamițica, Mam Mare și Tanti Mița s-au gândit să-l ducă pe Goe în excursie la București…. Găina fugărită de cocoș se gândește, la un moment dat, să se împiedice ca să nu pară ușuratică… Ca să se mute la București, prima doamnă a țării aude cu noaptea în cap interfonul…
Mai sus nu este o înșiruire de fraze fără rost, ci istorie recentă, dramaturgie și bancuri. Toate cele trei elemente pe care se bazează „regimul Johannis” de când a fost instaurat. Prima doamnă a României începe să-și ia în serios rolul de soție a celui mai tăcut președinte din istoria României. Nu numai că îl însoțește peste tot pe șeful statului, fără să-l scape din ochi nici măcar la evenimente unde protocolul nu ar impune prezența soției, dar pare că-i place la nebunie și să fie în centrul atenției căutând permanent să provoace camerele de luat vederi și să atragă atenția publică prin gesturi și stil vestimentar.  Prezența soției unui demnitar în vizite oficiale pune de multe ori în situații neplăcute omologii țărilor gazdă, care conform protocolului sunt nevoiți să se prezinte cu perechea conjugală la ceremoniile oficiale. (Și poate fi neplăcut pentru soțul Angelei Merkel să lase ciolanul de porc în cuptor și vasele nespălate ca să vină la o întâlnire cu Carmen Johannis.) Aplaudacii noului președinte nu se sfiesc însă să vorbească despre consoarta acestuia în termeni elogioși. Parcă nici nu a trecut atât de mult timp de la  „savanta de renume mondial”, încât să ne fi dezobișnuit de cultul soției aflate permanent de-a dreapta președintelui. Profesoara aia faină, modestă, iubitoare de copii, care părea că nu o să-și lase pentru nimic în lume elevii săi pe mâna altor dascăli ca să plece din Hermannstadt în mizerabilul târg al lui Bucur, a devenit un fel de coană Leana prezentă peste tot, ca o umbră a soțului și gata să primească oricând osanale, laude, aprecieri, mai mult sau mai puțin cuvenite.
Recent SPP a fost pus pe jar de un „atac fără precedent la liniștea soției președintelui”. În fața casei acesteia din Sibiu, a fost montată o gheretă unde angajați ai SPP vor sta cu zi cu noapte să o păzească pe profesoara de engleză al cărei soț s-a mutat la Cotroceni. Citind această știre, m-aș fi așteptat la o celulă ISIS care funcționează în Sibiu și care i-ar fi trimis o frumoasă rochie portocalie lui Carmen Johannis. Sau cel puțin ca o grenadă de mână să fi aterizat întâmplător pe peluza din fața casei, în timp ce doamna președinte scutura cârpa de praf pe geam. Nici vorbă însă de așa ceva. Alertarea SPP și ridicarea nivelului de securitate a primei doamne au fost cauzate de un telefon pe care l-a primit Klaus Johannis, aflat la Cotroceni, într-o zi, cu noaptea în cap. Adică pe la ora cinci dimineața. Buimac și trezit din somn, Johannis a fost informat de soția lui că cineva sună la interfonul casei lor din Sibiu. Și cum doamna era singură acasă, nu a îndrăznit să vadă cine este, ci și-a alertat președintele, care la rândul său a alertat SPP, care a ridicat nivelul de protecție a doamnei. Nimeni nu știe cine a sunat la interfon, dacă a sunat sau dacă acest telefon cu noaptea în cap nu a fost doar un mod de a se împiedica al profesoarei Carmen Johannis, care ar sta, „sărăcuța”, cu elevii ei la Sibiu, dar nu poate, fiind terorizată de interfonul personal care îi dă deșteptarea dis- de- dimineață. Așa că, în vederea economisirii fondurilor SPP, pentru liniștea națiunii, Carmen Johannis va face un sacrificiu și se va muta la București, alături de soțul său. Iar ca să nu mai pățească și la București asemenea sperietură din motive de interfon, de câte ori va pleca de acasă, Johannis o va lua cu el în vizite oficiale și particulare, până când va apărea și în tablouri alături de el. Și dacă tot reușește opoziția să dea jos guvernul Ponta, cum vă sună un guvern Carmen Johannis?!

Vezi și

Close