glasul-hd.ro Web analytics

Editorial

Sare-n ochi

Alegerile locale din acest an se situează în municipiul Hunedoara sub zodia “nebuniei”. Candidaţii sunt scoşi din joben de partidele sau alianţele politice ca într-un spectacol de magie – sper să nu fie neagră – pentru hunedoreni. Toate jocurile, luptele, strategiile de până acum s-au dovedit inutile după ultima mişcare a liderilor USL care au hotărât să susţină un candidat independent pentru Primăria Hunedoara. Din punct de vedere strategic, mişcarea politică a USL este una foarte deşteaptă. După ce era evidentă scăderea popularităţii actualului edil, liberalii aveau trei alternative cu şanse să păstreze municipiul Hunedoara sub influenţa USL. O primă variantă era să găsească un candidat propriu. Nu era uşor în condiţiile în care Ovidiu Hada, în calitate de primar şi preşedinte al organizaţiei locale, a îndepărtat din partid orice contracandidat serios. A doua variantă era să cedeze Primăria colegilor de la PSD care-l propuneau pe Nicolae Schiau, sau celor de la PC, în varianta candidaturii lui Mihai Leu. Şi a doua variantă putea fi câştigătoare după cum arată sondajele de opinie. Dar se pare că cei doi preşedinţi ai USL, Laurenţiu Nistor şi Mircea Moloţ, nu vor să rişte nimic şi au ales varianta a treia. Susţinerea celui mai bine clasat candidat, în sondajele de opinie, chiar dacă acesta intră în luptă independent.
Barna Bende, candidatul independent susţinut de USL şi UDMR, pleacă cu prima şansă în acest moment. Cel puţin aşa arată sondajele de opinie. Dar nu numai sondajele de opinie contează în strategia USL. Ca manager al Spitalului din Hunedoara, medicul Barna Bende are o imagine foarte bună în municipiul de pe Cerna. Cei peste 1000 de angajaţi ai unităţii medicale, împreună cu familiile lor, cu siguranţă că îl vor vota pe candidatul susţinut de USL, ceea ce-i aduce din start un plus de minimum 2000 de voturi în competiţia electorală. Alte aproximativ 2000 de voturi va primi Bende de la etnicii maghiari, cunoscuţi ca fiind un electorat disciplinat. Un candidat cu 4000 de voturi asigurate, fără niciun efort suplimentar, merită susţinut de orice formaţiune politică. O altă mişcare strategică deşteaptă a USL a fost şi aruncarea lui Ovidiu Hada, ca un candidat cert, până cu puţin timp înainte de alegeri. Principalul contracandidat al USL, deputatul PDL Viorel Arion, a făcut risipă de energie şi bani pentru a-l “toca” zilnic pe Hada. Şi deodată Arion s-a trezit cu “buza umflată”, după ce şi-a făcut gazetă şi televiziune, cu costuri uriaşe, doar pentru a “trage” spre o ţintă falsă.
Ce va urma în Hunedoara este din ce în ce mai uşor de prevăzut. Ovidiu Hada nu cred că va mai candida, chiar dacă acum susţine că va merge în alegeri din postura de independent. La ce popularitate are în acest moment, edilului în funcţie îi va fi greu să adune semnăturile necesare depunerii candidaturii. Viorel Arion s-a trezit deodată în faţa unui adversar puternic, cu “ghiulelele” trase deja spre ţinta falsă. Campania lui Arion a fost construită pe o strategie exclusiv anti-Hada. Cu un partid erodat de guvernare în spate, şi fără soluţii sclipitoare pentru Hunedoara, candidatul PDL nu avea altă şansă decât să mizeze pe votul negativ. Dacă nu apărea în ecuaţie Barna Bende, Arion avea şanse mari să câştige Primăria Hunedoara, mizând pe nemulţumirea electoratului faţă de activitatea edilului. Acum lucrurile se schimbă radical. Bende are o imagine mult mai bună decât Arion. Pentru că Bende poate să arate câteva dintre rezultatele muncii sale în folosul hunedorenilor. Munca lui Arion nu s-a materializat în lucruri spectaculoase. Asta dacă nu luăm în calcul numeroasele contracte cu statul şi micile găinării făcute de directorii promovaţi de el, care nu au adus nimic bun pentru comunitate. Pe de altă parte, televiziunea şi ziarul în care au fost investiţi banii deputatului nu mai au în cine să dea. Bende nu poate fi o ţintă, iar dacă organele de presă ale USP îl vor ataca, acesta va deveni chiar martir.

Back to top button