glasul-hd.ro Web analytics

Editorial

Sare-n ochi

Victor Ponta a fost huiduit la scenă deschisă la Iași cu ocazia aniversării Unirii din 1859. Am mai văzut asemenea scene cu ani în urmă, când Traian Băsescu participa la astfel de evenimente. Atunci regimul „odios” Băsescu, Udrea, Boc cădea sub moțiunea de cenzură adoptată cu voturile zecilor de trădători care au părăsit PDL, migrând spre USL. Huiduielile cu care a fost primit Ponta în capitala Moldovei demonstrează că nici măcar acolo, în fieful PSD, „pisicuțul” nu mai are susținere. Dacă la aceste manifestări de antipatie adăugăm și huiduielile cu care a fost primit discursul lui Marian Oprișan la Focșani, ajungem la concluzia că Iliescu a avut, din nou, dreptate. Președintele de onoare al PSD i-a sfădit pe cei doi „cârlani”, Ponta și Dragnea, pentru că prin prostiile pe care le fac vor distruge partidul. Și partidul începe să pară ca un măr frumos încă pe dinafară, dar putred la interior. Aparent Ponta pozează în liderul sigur pe el, gata să colaboreze instituțional cu Președintele și Parlamentul. În spatele liniștii mocnește însă furtuna. Din ce în ce mai multe voci din PSD îl contestă pe Ponta și se îndepărtează de grupul său. Baronii sunt nemulțumiți că nu au fost protejați. Ponta a pierdut nu numai alegerile, ci și controlul asupra Justiției.
„Pisicuțul” i-a aburit pe baronii PSD și acum va plăti. Mazăre nu a primit Portul Constanța așa cum spera, Oprișan are grave probleme penale și mai nou, după cum se vede, şi cu susținerea electoratului. Vanghelie, cu toți pensionarii săi din Sectorul cinci, a dezgropat securea războiului. Nici penalii din Argeș, Dâmbovița sau Brăila nu-l mai iubesc foarte tare pe Ponta.  Până și „tata socru” a început să bată drumul către DNA ca să nu mai vorbesc despre eminențele cenușii Hrebenciuc și Mitrea, reduși la tăcere sau mai rău, băgați la zdup sub privirile „mângâietoare” ale unui prim-ministru incapabil să-i apere. În relația cu PSD, Ponta și-a arătat limitele. După întâlnirile pe care mesagerul SUA, Victoria Nuland, le-a avut la București, este din ce în ce mai evident că Ponta nu este dorit de „marele prieten” de peste ocean. În spatele calmului aparent al lui Klaus Johannis, se ascund planurile schimbării guvernului socialist. Mircea Geoană, fost ambasador în SUA, cu relații puternice la Casa Albă, are misiunea de a realiza majoritatea necesară căderii unuia dintre cele mai corupte guverne ale României, condus de Victor Ponta. Generalul Oprea cu al său UNPR, creat de regimul pro-american, tot ca o variantă la susținerea „interesului național”, nu va avea nicio reținere să sară din barca PSD așa cum a făcut-o deja UDMR cu toată opoziția unor lideri oportuniști, pentru care plecarea de la guvernare echivalează cu fuga câinelui de la măcelărie.
În aceste condiții, planurile lui Ponta despre noua Lege electorală și schimbarea Constituției nu le ia nimeni în serios. Sunt discuții sterile ale unui politician care nu mai este convins de viitorul apropiat al guvernului pe care îl conduce, dar care prin aceste teme aruncate în dezbatere publică vrea să mimeze siguranța. Orice calcule politice sau electorale se vor face după o eventuală reașezare a forțelor politice în Parlament cu o nouă majoritate și un nou guvern. Reiese acest fapt și din declarațiile din ce în ce mai tranșante și mai ostile lui Ponta ale liderului PNL Alina Gorghiu, singura voce a PNL, în condițiile în care Vasile Blaga tace mai suspect decât însuși Johannis.

Vezi și

Close