glasul-hd.ro Web analytics

Editorial

Sare-n ochi

Liberalii hunedoreni sunt în pericol să fie dezintegrați de vidul de putere. După arestarea președintelui Mircea Moloț și suspendarea acestuia din funcția de președinte al Consiliului Județean, în interiorul organizației județene a început o cursă „cu obstacole” pentru preluarea puterii politice și a frâielor Consiliului Județean. În acest context, o eventuală vacantare a postului de președinte al Consiliului Județean în urma procesului pe care Mircea Moloț îl are în ianuarie cu Agenția Națională de Integritate ar găsi PNL în plin război intern. PSD nu are decât să se bucure de o asemenea situație și să-și găsească un candidat credibil cu care să defileze spre șefia județului. Contextul, extrem de favorabil pentru social-democrați, se suprapune peste rezultatul bun obținut de aceștia la ultimul scrutin, când au reușit performanța de face Hunedoara singurul județ roșu din Transilvania. În loc să strângă rîndurile în lipsa președintelui Mircea Moloț, liberalii s-au împărțit în mai multe tabere și au declanșat lupta pentru ciolan. Conducerea interimară a Consiliului Județean este principala preocupare a grupurilor liberale care încearcă să-și impună vicepreședintele desemnat să preia frâiele din mâinile co-președintelui PNL (aripa PDL) Dorin Gligor.

Fuziunea celor două mari partide de dreapta în noul PNL este nefuncțională din cauza orgoliilor și intereselor câtorva lideri liberali, care cum au văzut scaunul lui Moloț liber, cum vor să se arunce asupra lui. Este greu de înțeles nerăbdarea cu care primarul Devei, Petru Mărginean, vrea să vadă repede un nou președinte în locul lui Moloț, în condițiile în care imediat după sărbători, șeful liberalilor hunedoreni ar putea să se întoarcă liniștit la serviciu și să preia din nou frâiele la partid, până la o eventuală condamnare definitivă. În acest moment câțiva liberali, majoritatea oportuniști gen Mărginean (migrat de la PC) și Costel Avram (PRM, PSD, acum PNL), pun mai presus de interesele de unitate ale partidului, frustrările și combinațiile personale. Cui i-ar folosi o dezbinare a marelui PNL în acest moment? Cine ar avea de câștigat în cazul unui eventual conflict între PNL și PDL pe o temă practic inexistentă? Doar PSD poate să profite de aceste fisuri ale dreptei hunedorene care se adâncesc cu fiecare zi ce trece, cu fiecare declarație iresponsabilă sau „sfoară politică” trasă pe sub birouri. În cazul teoretic fericit (pentru câțiva oportuniști poate fi și nefericit) al eliberării din arestul la domiciliu a președintelui Mircea Moloț, acesta s-ar întoarce la începutul lui ianuarie la conducerea Consiliului Județean, deci tensiunile politice între PNL și PDL nu își au sensul pentru o miză măruntă – cine conduce administrația județului în vacanța de sărbători.

În cazul în care Mircea Moloț nu va fi eliberat, abia atunci se pune problema care grup politic va prelua conducerea Consiliului Județean. Dar până atunci liberalii își vor rezolva încă o problemă urgentă cu care se confruntă. Desemnarea unui lider unanim acceptat, care să preia conducerea organizației județene. Momentan, Bucureștiul l-a desemnat ca președinte interimar pe deputatul Bogdan Țîmpău, contestat de câteva grupuri liberale, dar care are „binecuvântarea” președintelui autosuspendat Mircea Moloț. Este de observat că tocmai cei care vor numirea urgentă a succesorului lui Moloț la Consiliul Județean se luptă și pentru neacceptarea omului lăsat de fostul președinte să conducă partidul. În același timp, public, aceștia pozează în oameni fideli președintelui, făcând paradă cu convorbirile telefonice pe care le poartă cu acesta, de multe ori în văzul – și auzul – colegilor. Sărutul lui Iuda se dă mai nou prin celular – telefon celular!

Vezi și

Close