glasul-hd.ro Web analytics

Editorial

Sare-n ochi

Americanii au cam luat-o razna cu rasismul și conceptul de „politicaly corect”. De la interdicția de a-i spune unui negru că e negru – de parcă dacă se uită într-o oglindă se vede alb – până la protestele ca au degenerat în violențe de stradă recent, asistăm la ipocrizie ca politică de stat. O ipocrizie și o demagogie pe care suntem tentați să o împrumutăm și în Europa sau România. În Statele Unite justiția este contestată pentru că o curte cu juri formată din negri și albi au considerat, în unanimitate, că un polițist alb a fost în legitimă apărare când a împușcat un infractor negru. Dacă un polițist alb ar fi împușcat un infractor alb, nu ar fi fost nicio problemă că instanța de judecată l-ar fi considerat nevinovat. Probabil nici dacă protagoniștii ar fi fost negri amândoi. Dar în momentul în care este lezat un interes al negrilor, nici justiția, nici legea nu mai contează în SUA. Mii de protestatari au ieșit pe stradă să conteste una dintre cele mai juste sisteme de drept din lume, cel american.

Curtea cu jurați a avut dreptate în momentul în care a considerat că un polițist atacat de un infractor a fost în legitimă apărare când a ripostat cu arma din dotare. Jurații nu au luat în calcul culoarea infractorului și nici a polițistului. Pur și simplu au considerat că un răufăcător a atacat un om al legii care trebuie să se apere. Supremația legii și a omului în uniformă a fost pusă deasupra integrității fizice a unui infractor. Cei care pun problema rasist sunt tocmai negrii, care protestează pe străzile principalelor orașe din SUA cerând condamnarea albului. Sângele de alb este tot ce vor să vadă în acest moment negrii din America, solidarizați cu un infractor și cu acțiunile ilicite ale acestuia. O asemenea reacție de rasism a cetățenilor de culoare contra albilor ar putea să nască reacții adverse, chiar dacă americanii sunt atât de spălați pe creier încât sunt gata să accepte orice din partea negrilor de frică să nu fie acuzați de rasism. De parcă rasismul are o singură direcție negativă: de la alb la negru.

Și în România asociațiile de promovare a intereselor țiganilor au început să promoveze ideea discriminării pozitive. Un asemenea fel de discriminare ar fi dat apă la moară țiganilor, care oficial se autodenumesc Rromi. Nu este corect din punct de vedere etic să-i numim pe țigani cu numele consacrat de pe vremea când Ion Budai Deleanu scria prima epopee românească, „Țiganiada”. În numele integrării țiganilor în societate, statul român le-a facilitat intrarea pe locuri speciale în licee și facultăți. Le-a creat tot felul de facilități în diverse domenii. În schimb țiganii calcă în picioare toate valorile spirituale și legale ale populației românești care are tendința să împrumute de la minoritari modele de conduită socială. De aici până la mitinguri și demonstrații legate de aplicarea nediscriminatorie a legii față de un țigan mai e doar un pas. Un pas greșit pe care americanii l-au făcut. Acum plătesc prețul unei exagerate toleranțe față de negri. Mi-e teamă să nu pățim și noi la fel și să plătim un preț pentru o exagerată toleranță față de negrii noștri, pentru că deja avem tendința să copiem tot ce vine de peste ocean. Și ar fi o greșeală să aplicăm diferențiat legile, în funcție de culoarea pielii infractorilor sau a polițiștilor.