glasul-hd.ro Web analytics

Editorial

Sare-n ochi.

Toată lumea râde de ministrul Pricopie, cu vulpea lui:

«Reporter: În ce oraş s-au născut Romulus şi Remus?
Pricopie: Nu ştiu dacă s-au născut într-un oraş anume, pentru că ei au fost găsiţi de cineva în pădure, într-un cuib, cred că vulpea nu era cetăţean….»

E jenant ca un intelectual român să nu știe că a fost vorba de o lupoaică.
Mai ales că este ministrul Educației, nu al Internelor sau mai știu eu cărui alt domeniu.

Totuși, mie altceva mi se pare mai grav decât această scăpare.
MULT MAI GRAV.
Și anume (!) lipsa totală de logică.

Ce legătură logică este între cele 3 afirmații care compun argumentația sa?
(1) nu s-au născut într-un oraș;
(2) au fost găsiți de o vulpe, în pădure;
(3) vulpea nu era cetățean.

Afirmația (3) nu are nici cea mai mică legătură cu celelalte (și cu nimic altceva), este un truism absolut inutil. Iar afirmația (2) nu conduce la (1), cum ar putea crede cineva grăbit, ci este un sofism copilăresc – dacă ai fost găsit în pădure, nu înseamnă că te-ai născut în pădure, poate că te-ai născut într-un oraș și ai fost dus apoi în pădure.
Este straniu ca un ditamai ministru al Educației, profesor universitar, să argumenteze în maniera „vulpea nu era cetățean, deci faptul că gemenii au fost găsiți de ea în pădure arată că nu se născuseră într-un oraș”. Și de parcă n-ar fi fost de ajuns non-sensul de mai sus, ministrul a mai trântit o monstruozitate: acel „anume”, pus acolo în cel mai imbecil mod. Cum adică „nu s-au născut într-un oraș ANUME”? Se puteau naște într-un oraș, dar nu într-unul anume? Altceva este când vorbești de mai mulți oameni, născuți în orașe diferite – într-adevăr, aceia nu s-au născut într-un oraș anume, ci la oraș.
La fel, altceva este când spui „mi-ar plăcea să locuiesc într-un oraș, dar nu într-unul anume”. Naşterea unui ins (mă rog, a doi gemeni) nu se poate realiza, însă, decât într-un loc bine definit; iar dacă e vorba de un oraș, atunci automat este „un oraș anume”.
Auzi, „nu știu dacă s-au născut într-un oraș anume”…

Cu toată seriozitatea, cât de mare poate fi IQ-ul acestei persoane? Cum e posibil ca o persoană cu acest mod de a raționa să ajungă să predea în învățământul superior?
Cum e posibil să lași învățământul unei țări din Europa anului 2014 în mâinile unui decident atât de lipsit de logică? Bine, acum se zice că nu domnul Pricopie conduce destinele învățământului, ci doamna Andronescu. Cea care spunea ieri că nu-i bai că nu sunt manuale, doar dascălii buni nu au nevoie de manuale – după atâția ani în care a batjoc… ăăă… condus învățământul românesc, domnia sa încă n-a aflat că de manuale au nevoie elevii, nu dascălii. Un lup paralogismofil și o vulpe cinică, asta avem în vârful lanțului (catas)trofic al educației noastre.