glasul-hd.ro Web analytics

Editorial

Sare-n ochi.

Victor Viorel Ponta începe să joace o carte extrem de periculoasă, cea a intoleranței religioase. Liderul PSD a făcut în repetate rânduri declarații iresponsabile menite să altereze grav atât imaginea României, cât și relațiile diplomatice cu statele democratice. Victor Viorel ar face orice numai să câștige alegerile prezidențiale, mânat fiind din spate de baronii PSD cărora le-a ajuns „cuțitul” justiției la os și așteaptă un președinte, dacă nu mântuitor, măcar grațiator. Tema de campanie electorală care se prefigurează va fi legată de atacuri la adresa principalului contracandidat. Din nou vom avea o campanie fără dezbateri de idei, fără concurs de proiecte și cu atacuri de genul „ba pe-a mă-tii”. Deja Victor Viorel a început în forță și vorbește despre apartenența religioasă a lui Klaus Johannis, elucubrând pe această temă atât la Craiova când și-a lansat oficial candidatura, cât și în emisiuni televizate.

Discursul lui Ponta pe tema apartenenței religioase ar putea să aibă succes în fața unui popor care cu cât se adâncește în incultură și promiscuitate, cu atât devine mai habotnic. Clasa politică, strâns unită în jurul Bisericii Ortodoxe, transformă România într-un stat fundamentalist ortodox, după modelul țărilor slave din secolul XIX. Lipsa de logică, ignoranța maselor în ceea ce privește istoria, subordonarea necondiționată prin cumpărare a bisericii ortodoxe nasc un paradox. Niște politicieni fără niciun Dumnezeu, în frunte cu Victor Viorel Ponta, lucrează în cârdășie cu biserica ca să ajungă la putere.

Din prostie sau pentru că așa a fost învățat să o facă de către consilierii săi, Victor Ponta l-a catalogat pe Johannis ca fiind neoprotestant. Personal tind să cred că din prostie a făcut asta, sau cel puțin din lipsa de cultură istorică. Pentru sudiști este greu de înțeles cum conviețuiesc în Transilvania mai multe etnii și mai multe culte religioase. Și neînțelegând asta, nici nu știu nimic despre istoria Transilvaniei și a religiilor de aici. Pentru cei de peste munți, istoria începe și se termină cu o biserică aservită, umilă și gata oricând să servească puterea politică, indiferent că aceasta a fost fanariotă sau pământeană. Pentru ei nu există libertate religioasă, interculturalitate. De unde să știe Ponta că în 1568, preotul David Ferencz, prezent în Dieta Transilvaniei, a obținut recunoașterea religiei unitariene și libertatea religioasă, proclamată de principele Transilvaniei, Ioan Sigismund Zápolya, prezent la sesiune? Ce să știe Ponta despre reformele religioase din secolul al XVI-lea, despre Luther, Kalvin, David? Pentru Ponta mișcarea protestantă începută în anii 1500 și neoprotestantismul e același lucru. Ar fi fost suficient să viziteze bisericile fortificate săsești, protestante, care împânzesc satele transilvane sau să se fi interesat vreodată despre Biserica mare din Sibiu sau Biserica Neagră din Brașov, la rândul lor de rit protestant. Atitudinea liderului PSD demonstrează însă că cei de dincolo de Carpați trăiesc într-o altă țară. O țară fără istorie, fără valori și fără un „dumnezeu” profund, ecumenic. Pentru cei de dincolo de Carpați, și implicit pentru Victor Ponta, Dumnezeu nu ezistă în afara ortodoxiei, și implicit românii nu există în afara ortodoxiei. Acest discurs s-ar putea să-l coste destul de scump pe Victor Viorel Ponta în relația cu electoratul din Transilvania. Pentru că oricât de îndoctrinați ar fi, ardelenii știu că „țara” lor a are o istorie multiculturală și multireligioasă de câteva sute de ani. Ardelenii știu că tocmai multiculturalitatea a ajutat Transilvania să devină o regiune mult mai dezvoltată și mai civilizată decât teritoriile extracarpatice ale României. Dacă Ponta vrea să ne arunce înapoi cu 200 de ani din punct de vedere al toleranței religioase, s-ar putea ca ardelenii să nu fie de acord cu această opțiune.