glasul-hd.ro Web analytics

Editorial

Sare-n ochi.

Pe Traian Băsescu îl impresionează numărul de miniştri tineri! Cel puţin aşa a declarat pentru presă. Pe mine, sincer să fiu, mă sperie, nu atât numărul, cât calitatea miniştrilor tineri. Am urmărit cu atenţie audierile din comisii ale câtorva dintre tinerii membri ai noului executiv. Răspunsurile au fost ca ale unor elevi de şcoală primară, prinşi cu lecţia neînvăţată. Numirea unei tinere de doar 32 de ani şefă la Ministerul Finanţelor este o decizie extrem de riscantă pentru Victor Ponta şi implicit pentru PSD. Nu cred că pot fi contestate diplomele obţinute de Ioana Maria Petrescu, unele dintre acestea la universităţi prestigioase din lume, dar din păcate pentru ea şi executivul din care face parte, la Harward nu se dau diplome de miniştri. În timpul audierilor la comisiile din Parlament am văzut o puştoaică ezitantă, fără prestaţie şi fără nicio legătură cu realităţile practice. Lipsa experienţei de viaţă şi a rodării în funcţii de conducere este un handicap insurmontabil pentru o „domnişoară” care are rolul de a se lua la trântă cu economia subterană şi trebuie să ţină în mână funcţionarii din minister, hârşiiţi sub diverse guvernări de toate culorile. Sincer nu pot să-mi imaginez fata ezitantă şi timidă stând la masă cu „rechinii” finanţelor din ţările europene sau cu bancherii care creditează România.

Noul ministru al Finanţelor are avantajul că nu vine din zona politică, ci este un tehnocrat, chiar şi fără prea multă experienţă. Tinerii care vin din zona politică sunt şi mai slabi, fiind propuşi strict pe relaţia de prietenie cu Victor Ponta. Atât Nicolae Bănicioiu, cât şi Dan Şova s-au afirmat prin incompetenţă şi slabă comunicare atâta timp cât au condus ministerele Tineretului şi Sportului, respectiv cel al Marilor Proiecte. Acum stomatologul Bănicioiu a fost pus să plombeze cariile din Sănătate, în timp ce „avocăţelul mamii”, Şova, rămâne să plombeze la rândul său gropile din şoselele patriei. Nici cei doi tineri pesedişti, membri ai cabinetului Ponta III, nu au fost convingători în timpul audierilor din Parlament, din răspunsurile lor rezultând că nu ştiu nimic despre domeniul pe care urmează să-l administreze.

Şi totuşi Traian Băsescu are motive întemeiate să se bucure în momentul învestirii Guvernului Ponta III. Dacă nu o făcea, toate problemele cu care se vor confrunta românii în următorul an erau aruncate în „cârca” preşedintelui. Dacă nu se majorau preţurile, dacă cresc cheltuielile de întreţinere la bloc sau dacă creşte valoarea unui litru de motorină, ar fi fost de vină Băsescu care a ţinut câteva zile guvernul neînvestit. Aşa, Traian Băsescu a lăsat administrarea României pe mâna acestor tineri neexperimentaţi, alături de care s-a prezentat Victor Ponta la Cotroceni, aşteptând cuminte ca guvernul propus de PSD – UNPR – PC – UDMR să-şi rupă gâtul. Şi la cât sunt de dibaci miniştrii învestiţi ieri în funcţii, momentul colapsului nu se va lăsa mult aşteptat. Rămâne de văzut cât poate presa de propagandă a puterii să îndulcească situaţia economică resimţită de fiecare angajat, pensionar sau antreprenor din România. Pentru că în acest moment, corul opoziţiei a crescut prin trecerea liberalilor de cealaltă parte a baricadei.   

Vezi și

Close