glasul-hd.ro Web analytics

Editorial

Sare-n ochi

Episcopul Hunedoarei s-a supărat pe Dragobete, sau poate că „Erosul” autohton este doar un pretext pentru ca Vlădica să sfădească şaua ca să priceapă iapa. Cert este că liniştea primarilor şi bucuria îndrăgostiţilor care s-au jucat de-a căsătoria atât de Valentinul importat cât şi de Dragobetele – made în România a fost stricată de un comunicat de presă produs de biroul de profil al Episcopiei Devei şi Hunedoarei. Documentul transmis prin E-mail de echipa de comunicatori ai Episcopului Gurie demască paiul din ochii primarilor fără să vadă bârna din ochii Bisericii Ortodoxe Române.
„Cu durere negrăită constat că regăsirea rădăcinilor româneşti ale existenţei de către generaţiile tinere alunecă tot mai des şi tot mai mult în derizoriu. Praznicile creştine, sărbătorile din popor (unele cu rădăcini de dinaintea încreştinării noastre, dar transfigurate apoi de Întruparea Domnului Hristos) sunt parcă destructurate sistematic, sunt golite de conţinutul transcendent (adică de sâmburele mai presus de timp şi de istorie şi care a generat şi „timpul românesc” şi istoria noastră creştină) şi aruncate în orizontul unui spirit de bâlci şi carnaval. Naşterea Domnului, Învierea Domnului şi alte praznice care, în dimensiunea creştină românească, suprimă distanţa dintre cer şi pământ, pe acesta din urmă şi viaţa omenească umplându-le de sens şi scoţându-le din orice provizorat, sunt reduse la spiritul de „supermarket”, de profit al pieţei.
Dragobetele, din sărbătoare a iubirii neprihănite, ce înalţă tinereţea în bucuria supremă de a fi, este transformat într-un jalnic concubinaj al desfrânării! Cine şi de ce o face? Cine sunt cei care dezbracă iubirea de sfinţenie şi o rezumă la instinctele unei discoteci?” se întreabă impersonalul Birou de Presă a Episcopiei.
Dar să vedem cine vorbeşte despre „supermarket”! O instituţie care obligă enoriaşii să cumpere lumânări pentru oficierea slujbelor religioase numai de la fabrica Episcopiei. Aceeaşi instituţie care condiţionează „serviciile divine” prin plata unor sume de „mercurial”. Instituţia numită Biserica Ortodoxă Română condusă de ierarhi corupţi care au fost de nenumărate ori dovediţi că fac numiri de preoţi şi înălţări în gradele bisericeşti dedulcindu-se la şpăgi.
Distracţia şi bucuria unor tineri care sărbătoresc „dragostea” nu cred că este mai păcătoasă decât insensibilitatea Bisericii Ortodoxe Române din faţa problemelor sociale cu care se confruntă credincioşii. Mănăstirile s-au transformat în adevărate hoteluri destinate turismului religios, preoţii cerşesc la porţile administraţiilor publice pentru bani publici, înalţii ierarhi se lăfăie în limuzine luxoase în timp ce preoţii de mir de la ţară iau în piept zăpezile sau transpiră în caniculă încercând să propovăduiască cuvântul Domnului în cele mai îndepărtate cătune pentru salarii de nimic. Biserica Ortodoxă a devenit sub conducerea actualilor ierarhi un uriaş supermarket, unde totul se vinde şi unde, spre deosebire, de magazinele laice, nu se fac nici măcar promoţii.
„Şi intrând El în Ierusalim, toată cetatea s-a cutremurat, zicând: Cine este Acesta?
Iar mulţimile răspundeau: Acesta este Iisus, proorocul din Nazaretul Galileii.
Şi a intrat Iisus în templu şi a alungat pe toţi cei ce vindeau şi cumpărau în templu şi a răsturnat mesele schimbătorilor de bani şi scaunele celor care vindeau porumbei.
Şi a zis lor: Scris este: „Casa Mea, casă de rugăciune se va chema, iar voi o faceţi peşteră de tâlhari!” Şi au venit la El, în templu, orbi şi şchiopi şi i-a făcut sănătoşi” scrie în Cartea Sfântă.
Dar „casa” lui Dumnezeu s-a transformat de mult într-un loc unde valoarea banului primează în faţa valorii spirituale şi doar câteva mănăstiri retrase, conduse de arhierei cu har şi frică de Dumnezeu, mai păstrează vie flacăra credinţei ortodoxe adevărate.

Vezi și

Close