glasul-hd.ro Web analytics

Editorial

Sare-n ochi

Dan Diaconescu a anunţat că-şi dă demisia din partidul care-i poartă numele, cedând astfel în totalitate poporului formaţiunea politică, parlamentară de acum. Aşa s-a ales poporul cu un partid de peste 15 la sută, numai al său. Ce o să facă cu el? Vom vedea. Oricum prea mulţi parlamentari nu o să rămână prin Partidul Poporului, după ce îi vor da jos de pe firmă „duble D-ul”. Căţeii, sau mai degrabă, penalii refugiaţi sub aripa ocrotitoare a lui Diaconescu îşi vor găsi un refugiu undeva mai aproape de putere, într-un loc liniştit unde nu se aude zornăitul strident al cătuşelor. Zeci de persoane certate cu legea, unele dintre ele chiar condamnate în primă instanţă, altele trimise în judecată, au fost votate de români şi trimise în Parlament. Cu alte cuvinte, legile din România vor fi făcute de infractori. Mai avem nevoie de lege în ţara asta? Sau poporul pur şi simplu va hotărî printr-un referendum, sau prin reprezentanţii săi în Parlament, că în România nu se mai aplică legi? Ar însemna doar să consfinţim prin votul Parlamentului o stare de fapt care există în spaţiul mioritic de 22 de ani. Până şi omul de afaceri Marius Locic s-a prins că cea mai bună ascunzătoare pentru infractori este politica. El a declarat, după ce a ieşit de la DNA, că este nevinovat dar că va intra în politică. Înţeleaptă decizie! Din moment ce orice infractor care se maschează în om politic beneficiază de scuza unui dosar instrumentat de opozanţi şi de votul electoratului. Lupta anticorupţie a devenit neinteresantă pentru majoritatea dintre români, care au dovedit că sunt gata să gireze prin votul lor penalii din clasa politică. Ce să mai discutăm despre plagiatul lui Ponta, dacă un personaj de genul Monicăi Iacob-Ridzi candidează şi intră în Parlament, refugiată în Partidul Poporului – DD. Se simt oare oamenii din Valea Jiului bine reprezentaţi în Parlament de un politician trimis în judecată? Cred că, majoritatea dintre ei nu, din moment ce Monica Iacob-Ridzi nu a câştigat colegiul. Dar pentru cei mai mulţi nici nu contează profilul candidatului. Majoritatea oamenilor fură în ţara asta. Şi cine nu o face, ar fura cu drag dacă ar avea ocazia. Dar ori nu poate, ori nu are ce sau n-are de unde. Hoţia în România a devenit o chestiune de conjunctură, nu de opţiune personală legată de valorile morale în care fiecare dintre noi a fost învăţat să creadă. Vorbesc exclusiv de faptele penale pe care procurorii i le pun în „cârcă” Monicăi Iacob-Ridzi, pentru că nu ar avea rost să o căutăm şi la lucrările de doctorat, făcute pe la Petroşani, în timp ce soţul ei era Primar şi ea mare politician.
Spre deosebire de Dan Diaconescu, care se arată dispus să-şi retragă cele două iniţiale de pe sigla partidului, greii PDL (ARD pe stil nou) nici nu se gândesc să facă vreun pas îndărăt. E drept că ciolanul s-a cam dus de sub botul lor, dar în situaţii de criză, nu se ştie cum se fac jocurile şi trebuie să fie aproape de bucătărie. Aşa că Blaga şi ceilalţi „arhangheli” ai moralei şi promotori ai noii clase politice nici nu se gândesc că onoarea le-ar cere o demisie. Până la urmă care onoare? Nu vin ei toţi din FSN-ul emanat de Ion Iliescu, unde cuvântul „onoare” era în vârful sulei pe care Coposu se încăpăţâna să o pună în coasta fostului prim-secretar PCR?
În România de astăzi valorile s-au alterat în mod iremediabil. Nimeni nu mai poate să le repună într-o ordine firească. Poate doar o nouă mişcare radicală şi violentă.
Apropo! Îşi mai aduce cineva aminte că în urmă cu 23 de ani în Timişoara mureau primii tineri care cereau demnitate, respectarea valorilor democratice şi o ţară fără comunişti? Îşi dă cineva seama că oamenii aceia au murit degeaba?