glasul-hd.ro Web analytics

Editorial

Sare-n ochi

Victoria lejeră a USL la alegerile parlamentare a fost previzibilă. Doar liderii ARD au refuzat să vadă dezastrul spre care s-a îndreptat această bărcuţă fragilă construită în pripă şi fără rost. Degeaba a încercat căpitanul de petrolier să conducă prin furtună lotca dreptei, că până la urmă nu a reuşit decât să eşueze undeva în zona lui 16 la sută. Nu aş spune totuşi că Victoria USL este zdrobitoare. Cele 60 de procente pe care le-a obţinut trebuie împărţite cel puţin la doi. Practic niciun partid nu a reuşit să obţină majoritatea în Parlamentul României. USL este totuşi o alianţă de conjunctură. Aparent mult mai solidă decât ARD, dar şi mult mai predispusă la războaie interne. Unitatea USL depinde foarte mult de inteligenţa lui Traian Băsescu. Dacă preşedintele se retrage în “turnul” de la Cotroceni şi lasă noua putere să guverneze sunt şanse mari ca USL să se rupă în scurt timp. În momentul de faţă, liantul care ţine aproape PNL de PSD este ura faţă de Traian Băsescu. Lăsată fără obiect, Uniunea se va transforma într-o haită de politicieni flămânzi pentru care osul guvernării va fi tot timpul insuficient. Intuind acest pericol, ideologii, eminenţele cenuşii ale USL vor căuta să se afle într-un conflict permanent cu Traian Băsescu, indiferent dacă asta ar duce la instabilitate politică şi economică.
Oricare dintre cele două mari partide din USL poate să-şi constituie propria majoritate în Parlament alături de ARD, UDMR sau PP-DD. Poate de aceea Ponta s-a grăbit să anunţe că nu exclude o colaborare cu maghiarii, iar Antonescu nu a fost încântat de declaraţia acestuia. Încă dinainte de alegeri se putea simţi o tensiune în interiorul USL. O tensiune care vine din uriaşa presiune pe care sponsorii celor două partide şi ai celor doi lideri o pun pe Guvern. Practic fiecare minister este legat de un cerc de interese economice în funcţie de culoarea politică a ministrului. Campania electorală nu a fost ieftină, iar banii investiţi trebuie recuperaţi cu profitul de rigoare.
Aşteptările populaţiei faţă de noua putere este pe măsura scorului mare obţinut în urma scrutinului de duminică. USL nu va putea să facă minuni într-o ţară grav afectată de criza economică care bântuie prin Europa. În scurt timp electoratul îşi va pierde răbdarea, iar balonul USL aflat acum în ascensiune va pierde din „înălţime”. Va fi momentul în care cineva va fi aruncat din nacelă. Ponta şi Antonescu ştiu asta. De aceea, sunt convins că ambii vor căuta să construiască punţi de legătură către cele trei partide de opoziţie. Rămâne de văzut cât le va lua liderilor PDL să-şi revină din şocul „bătăii” încasate. Ponta a lansat deja, nu întâmplător, un mesaj de bunăvoinţă către UDMR. Pentru că maghiarii nu sunt foarte zdruncinaţi în urma alegerilor. Chiar dacă au pierdut din mandatele obţinute în urmă cu patru ani, sunt totuşi mai puţin şocaţi decât pedeliştii, decapitaţi practic, sau adepţii lui Diaconescu, care nu-şi dau încă seama ce se întâmplă cu ei.

Vezi și

Close