glasul-hd.ro Web analytics

Editorial

Sare-n ochi

Hai la lupta cea mare! Strigă Ponta în timp ce Antonescu îşi aranjează plictisit freza, se freacă la ochi, cască fără să ducă mâna la gură şi apoi zâmbeşte parcă trezit din somn. Să-l suspendăm pe preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, să-i dăm Angelei Merkel în cap cu veto-ul nostru. Că noi suntem cei 7,5 milioane de români cărora nu ne mai convine nimic din ceea ce este normal în lumea civilizată. Să ne ducem dracului de unde am venit. Adică din Uniunea Sovietică, şi dacă nu mai este să o reînfiinţăm. A ştiut Băsescu ce face în momentul în care l-a îndepărtat pe Ponta de Bruxelles.Ce să caute războinicul haznalei politice româneşti în Europa? Cei doi lideri ai USL încearcă, în mod evident, să mineze drumul european al României, tocmai când la Bruxelles se discută bugetul Uniunii Europene în perioada 2014 – 2020. Şi când România se prezintă la întâlnire cu temele foarte prost făcute. Am avut alocate sume importante de bani pentru diverse proiecte de modernizare a ţării. Europa ne vrea integraţi. Dar noi nu reuşim să cheltuim cât ne dă Europa. În aceste condiţii este evident că nu are rost să ne fie alocate fonduri pe care noi nu le vom putea cheltui. Am demonstrat până acum că suntem impotenţi în ceea ce priveşte implementarea proiectelor finanţate cu fonduri UE.
Cred că ar fi mai important, decât să ne ciorovăim pe valoarea fondurilor, să fim foarte atenţi la domeniile pentru care vor fi alocate fonduri în viitorul buget al UE. Să nu păţim ca în perioada 2007 – 2013 când liberalii au negociat axele prioritare, pentru ca acum tot ei să strige că au fost construite săli de sport, bazine de înot şi patinoare. Păi dacă pentru asta au cerut bani de la Bruxelles?
Cei doi isterici din fruntea USL pun acum presiune, pur electorală, pe Traian Băsescu să arate cât de slab negociator este şi cât de puţin este interesat de România. Doar, doar vor găsi un pretext pentru încă o suspendare. Preşedintele, dacă ar fi fost la fel de iresponsabil ca cei doi gargaragii din fruntea puterii, l-ar fi lăsat pe Ponta să meargă să negocieze. Pentru România ar fi fost dezastruos, dar Băsescu stătea liniştit şi privea cum se scufundă corabia. Cum să meargă să discute despre ajutoarele primite de la Uniunea Europeană un plagiator dovedit? Ce să caute la masă cu şefii de state din UE un personaj care în repetate rânduri a negat valorile fundamentale pe care se bazează Uniunea, şi ai cărui parteneri politici s-au exprimat public împotriva apartenenţei României la marea familie europeană? Ponta nici nu ar fi putut să deschidă ciocul la Bruxelles, în schimb guiţă de mama focului în România punând presiune pe Băsescu să ameninţe Europa cu dreptul nostru de veto. Atitudinea lui Ponta este atât de obraznică, încât ar putea lăsa fără cuvinte orice politician european, obişnuit cu o anumită stare de normalitate, nu cu tupeul balcanic care se poartă la Bucureşti. Ponta pare un cerşetor pe care un om milostiv îl primeşte în casă, îl hrăneşte, îl spală, îi dă haine curate şi care apoi dă cu pumnul în masă că vrea caviar în loc de cartofi fierţi.

Vezi și

Close