glasul-hd.ro Web analytics

Editorial

Sare-n ochi

„Vom respecta decizia Curţii Constituţionale” – a declarat Ponta să audă Europa şi Statele Unite. Acelaşi lucru l-a şoptit şi Antonescu, dar discret nu cumva să se audă şi pe malurile Dâmboviţei. Ambii au spălat putina în ziua decisivă lăsând la mâna Parlamentului rezolvarea crizei politice. În lipsa celor doi lideri, parlamentarii USL au făcut ce i-a tăiat capul. Dacă Ponta şi Antonescu au impresia că Europa şi SUA vor crede povestea cu plecarea lor şi neimplicarea în acţiunile parlamentarilor se înşală amarnic. Liderii ţărilor civilizate sunt ceva mai inteligenţi decât electoratul USL.
Aparent parlamentarii USL au rămas de capul lor, sau mai bine zis de capul lui Iliescu şi a lui Ghişe. Pe Iliescu îl cunoaşte toată lumea încă de pe vremea în care le mulţumea minerilor pentru spiritul civic de care au dat dovadă ciomăgind studenţii şi intelectualii Bucureştiului. Cine este însă Ioan Ghişe, liberalul care printr-o aberaţie legislativă a vrut să prelungească criza politică, cel care se vrea un fel de conştiinţă trează a lui Antonescu.
Profesor de matematică mediocru, Ghişe nu a prins loc la catedră şi a fost nevoit să-şi înceapă cariera didactică ca pedagog. Din această poziţie a prins gustul pentru scris. Cum nu avea talent de scriitor s-a rezumat doar la câteva informări adresate Securităţii despre studenţii care erau cazaţi în internatul unde Ghişe îşi tocea coatele muncind ca pedagog. Foştii colegi ai celui mai slab primar al Braşovului îşi amintesc de el ca fiind un elev „tembel” încă din liceu. Edificator în acest sens este atitudinea profesorului de matematică al elevului Ioan Ghişe. Dascălul a refuzat să participe la o aniversare a absolvirii liceului organizată de colegii fostului primar al Braşovului dacă era invitat şi acesta. Foştii colegi au preferat prezenţa bătrânului dascăl şi nu şi-au invitat celebrul coleg ajuns pe băncile Senatului fără să-şi câştige colegiul în care a candidat. Încercarea de validare a referendumului printr-o interpretare originală a legii nici măcar nu a fost ideea profesorului de matematică Ioan Ghişe. Creierul acestuia este mai gol decât cutia milei într-o biserică scoţiană. Numeroasele ghiduşii legislative, cu care Ghişe şi-a obişnuit deja colegii, sunt creaţia unui personaj misterios, un obişnuit al holurilor Parlamentului, despre care nimeni nu ştie cu ce se ocupă. Omul se recomandă a fi ziarist dar nimeni nu ştie pentru cine lucrează, fiind cunoscut şi ca revoluţionar. „Coabitarea” dintre un revoluţionar autentic şi un turnător al Securităţii este cel puţin ciudată. Cert este că misteriosul personaj care-l consiliază pe Ioan Ghişe este ceea ce juriştii numesc un „amant al dreptului”. Un personaj obsedat, de interpretarea originală a legilor. Acest om i-a trimis în 25 august lui Ioan Ghişe „viziunea” sa despre portiţa juridică prin care Parlamentul ar putea să întoarcă rezultatul stabilit de Curtea Constituţională. Ghişe şi-a însuşit cuvânt cu cuvânt „viziunea” sfetnicului său aşa cum a făcut şi în alte cazuri, cu rezultate mult mai puţin spectaculoase şi grave decât de această dată. Norocul românilor este că Ghişe şi sfătuitorul său nu cunosc atât de bine regulamentele Camerei şi ale Senatului încât să poată duce la bun sfârşit iniţiativele lor „originale”. Dar prezenţa în Parlamentul României a unor personaje care înghit pe nemestecate toate aberaţiile unor reprezentanţi ai aşa zisei societăţi civile, pseudo jurnalişti sau revoluţionari, este departe de ideea de reprezentare a electoratului.

Loading...

Vezi și

Close