glasul-hd.ro Web analytics

Editorial

Sare-n ochi

Circul politic din România începe să capete valențe internaționale. Consilierii israelieni ai lui Dragnea, în complicitate cu clienții lor, aruncă România într-un scandal internațional de amploare, cu un singur scop. Să-l discrediteze pe președintele Klaus Iohannis în relația cu SUA și Israel. Practic, propunerea consilierilor lui Dragnea (doar nu credea cineva că mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim a fost ideea blondei din Videle) îl pune pe Iohannis într-o situație fără ieșire din punct de vedere diplomatic. Șeful statului se vede în situația în care trebuie să-și definească foarte clar dacă este de partea SUA sau a Uniunii Europene pe această temă. Doar că poziționarea Președintelui are influențe majore asupra relațiilor externe viitoare ale României cu partenerii occidentali. În inconștiența lor, Dragnea și Tăriceanu cu marionetele Meleșcanu și Dăncilă încearcă să dinamiteze toate construcțiile diplomatice pro-occidentale ale României din ultimul deceniu, cu un singur scop evident, acela de a șubrezi susținerea partenerilor strategici pentru lupta împotriva corupției.

Nu este întâmplător că memorandumul prin care guvernul a decis începerea procedurilor  de mutare a ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim a fost făcut de Liviu Dragnea. În fond este evident că el conduce guvernul și plauzibil că întreg planul a fost pus la cale de consilierii săi israelieni în laboratoarele PSD. Grav este doar că marioneta Dăncilă a anunțat că memorandumul a fost secretizat de Ministerul de Externe. În aceste condiții, cum a avut acces la el Liviu Dragnea, un personaj care nu este abilitat, chiar din poziția de Președinte al Camerei Deputaților, să acceseze documente secrete ale Ministerului de Externe. În schimb, Președintele Johannis, care are în atribuțiile constituționale competențe privind politica externă, a aflat din presă de documentul „clocit” în laboratoarele PSD. Gestul lui Liviu Dragnea, deși nu a produs un val masiv de dezbateri, este de o aroganță ieșită din comun, pentru că a ignorat nepermis rolul președintelui într-o asemenea situație. De fapt, „mustăciosul” din Teleorman a vrut să arate cine-i șeful. Inclusiv refuzul marionetei – premier de a-i răspunde la telefon lui Iohannis se înscrie în această strategie de „umilire” publică a șefului statului.

Inițiativa lui Dragnea l-a pus pe Iohannis într-o situație fără echivoc, obligându-l de fapt să se poziționeze tranșant în disputa internațională privind recunoașterea Ierusalimului ca reședință oficială a statului Israel. În momentul de față Germania și Rusia sunt adversarele înfocate ale ideii de stabilire a capitalei Israelului la Ierusalim. De cealaltă parte, SUA a recunoscut încă din 1995 Ierusalimul drept capitală a statului Israel, dar a amânat aplicarea deciziei de atunci, din diverse motive. Donald Trump a promis în campania electorală că va aplica decizia și va muta ambasada SUA în Ierusalim, iar planul său a născut deja vii dispute în mediul diplomatic internațional. Iohannis este acum în situația de a se poziționa împotriva lui Trump într-o problemă incendiară de pe agenda liderului SUA, ceea ce pentru România poate să însemne o răcire a relațiilor cu cel mai solid partener strategic.

Comunicatul președintelui a luat prin surprindere de Dragnea și fără să primească lămuriri de la Dăncilă care nu i-a răspuns la telefon, demonstrează că, în momentul de față, președintele României este mai apropiat de Uniunea Europeană (adică Germania) decât de SUA. În contextul răcirii tot mai accentuate a relațiilor dintre Bruxelles și Washington, poziționarea tranșantă a președintelui României împotriva intereselor americane poate fi o greșeală fatală. O greșeală de care pot să profite pe de o parte Liviu Dragnea și gașca lui, care „minează” sprijinul principalului partener extern în lupta împotriva corupției. Pe de altă parte, este în interesul Rusiei ca SUA să nu mai aibă încredere în România, singura țară riverană Mării Negre care a mai rămas cu o masivă orientare pro-americană.

Vezi și

Close