glasul-hd.ro Web analytics

Editorial

Sare-n ochi

Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, a fost audiat două ore în fața unei comisii speciale a Congresului SUA.  Interesul acordat de autoritățile americane pentru platforma de socializare nu este o premieră. La rândul lor, atât britanicii, cât și autoritățile Uniunii Europene s-au arătat îngrijorate de puterea pe care „afacerea” lui Zuckerberg o are în manipularea populației și răspândirea în spațiul public de informații mai mult sau mai puțin verificate. În lipsa unui control strict al mediului virtual, platforme de socializare de tipul Facebook pot să devină adevărate tribune publice sau instrumente de propagandă puse la dispoziția unor forțe oculte. Experimentul  „Cambridge Analytica” a demonstrat cât de ușor pot fi manipulați utilizatorii Facebook odată ce un grup de specialiști în comunicare ajung  în posesia datelor personale ale acestora, a sensibilităților personale și a zonelor de interes profesional sau particular. Practic Facebook riscă să se transforme într-o uriașă „biserică” a unei noi religii mondiale.

Statisticile arată că civilizația occidentală este tot mai îndepărtată de bisericile creștine. În țările Uniunii Europene, mai puțin România, mai mult de 60 la sută din populație se declară atee. În aceste condiții, în mod natural, nevoia omului de a se raporta la ceva abstract, superior lui, și nevoia statului de a controla masele, inventează noi percepte și concepte care să înlocuiască religia. Conceptul „politically correct” pare a fi noul „opiu al popoarelor”, iar Facebook, biserica în care acesta se manifestă. Și ca orice biserică, „ctitoria” lui Zuckerberg trebuie pusă sub controlul autorităților statelor puternice care deja folosesc „politicile corecte” ca pe un instrument de a subordona persoanele noii ordini mondiale impuse de interesele globaliștilor, a neocomuniștilor și a cercurilor de interese multinaționale, reprezentate în România de #unitisalvam sau #rezist, grupuri militanto-activiste finanțate din zone gri fără transparența inerentă unor cauze bine intenționate.

În aceste condiții, Zuckerberg a trecut deja la adaptarea Facebook la cerințele noii „religii mondiale” anunțând măsuri împotriva postărilor care nu respectă normele „politically correct”, folosesc anumite cuvinte jignitoare sau promovează un conținut inadecvat. Fondatorul Facebook a înțeles că statele au nevoie de platforma sa, atâta timp cât pot să o folosească în scopul manipulării utilizatorilor și încearcă să se adapteze, conștient fiind atât de puterea Facebook cât și de pericolele pentru care oricând o asemenea  platformă ar putea fi interzisă prin lege pentru diseminarea de știri false sau propagandă antinațională. Dar pentru statele occidentale, Facebook, ca o „biserică” a corectitudinii politice, este mult mai folositoare decât lipsa unei platforme prin care milioane de oameni să poată fi controlați și să li dea impresia de libertate. Aceeași impresie pe care până nu de mult și-au luat-o din religie.  „Învierea întru Hristos” este un concept abstract pe care creștinii nu pot să-l reprezinte sau să-l înțeleagă, ci doar să-l creadă cu speranța că, odată, într-o lume imaterială, se vor bucura de viața veșnică. Tot atât de abstracă este și libertatea de exprimare și aparenta tribună de la care utilizatorii Facebook își expun părerile. Pentru că opinia unui utilizator Facebook este atât de diluată în oceanul de informații de pe rețeaua de socializare, încât, practic, nu există decât senzația de libertate, speranța că cineva, undeva, într-o lume imaterială, vede, ascultă și ține cont de opinia unei persoane. Facebook este, în aceste condiții, acea entitate imaterială și infinită la care se raportează religiile tradiționale când vorbesc despre rai sau iad.

 

Vezi și

Close