glasul-hd.ro Web analytics

Editorial

Sare-n ochi

Să fii coleg de partid cu Viorica Dăncilă și să accepți că e premierul României. Să votezi că îl susții la conducerea partidului tău pe cel care a umplut guvernul de semidocți și marionete, pe Liviu Dragnea. Să duci o luptă permanentă împotriva Justiției, susținând la conducerea țării, a Parlamentului și a partidului tău indivizi condamnați penal, dar să vorbești de la tribuna unui for politic despre lipsa de transparență și incompetența președintelui Consiliului Județean: asta înseamnă să fii ipocrit și demagog. Până la un punct atitudinea primarului de la Brad, Florin Cazacu, poate fi justificată de supărarea de a nu fi primit „felia” care i se cuvenea din „tortul” fondurilor publice, împărțit de administrația județului. De la acel punct însă, Cazacu a început să vorbească de „funie în casa spânzuratului”, de la tribuna unei conferințe județene a PSD. Pentru că partidul pe care și Cazacu l-a condus cândva la nivel județean nu a excelat niciodată și, cu atât mai mult, nu excelează nici acum în promovarea cadrelor pe criterii de competență, sau în transparență decizională, probleme pe care edilul din Brad i le reproșează președintelui Consiliului Județean Hunedoara, Mircea Bobora.

Că activitatea Consiliului Județean nu este destul de transparentă o spun jurnaliștii, o spune și opoziția, acum încep să o spună și anumiți primari ai puterii. Doar că în spatele afirmațiilor politicianiste cred că nimeni nu-și dorește cu adevărat transparență. Nici presa, nici opoziția și cu atât mai puțin anumiți edili ai puterii. Exact așa cum nimeni din Parlament nu-și dorește o justiție corectă și echilibrată. Puterea vedem că acționează pe față împotriva ei, iar opoziția mimează că se opune, conștientă că indiferent ce ar zice, coaliția PSD-ALDE nu poate fi oprită, cu mijloace parlamentare, din planurile sale de a submina DNA. Tare sunt curios cum ar fi acționat opoziția dacă ar fi putut bloca „mârșăviile” PSD, care îi convin de minune, pentru că îi aduc voturi pe tavă și îi pregătesc un teren „fertil” pentru momentul când va veni la putere. Arătați-mi mie acel primar ori un președinte de Consiliu Județean, indiferent de partid, căruia nu-i convine un prag cât mai înalt la abuzul în serviciu! Și dacă nu este ispitit să fure, tot se simte mai în siguranță, știind că împotrivă-i i se poate opune o lege „șchioapă” și nu una puternică. Edilul din Brad ar putea să dea un exemplu de transparență și profesionalism chiar în instituția pe care o conduce și care, din câte se plâng reprezentanții opoziției din Consiliul Local, nu excelează la niciuna din cele două atribute.

Revenind la președintele Consiliului Județean, Mircea Bobora, trebuie să mărturisesc că este greu de înțeles de ce un personaj cu notorietatea și imaginea sa a acceptat să-și încheie o carieră de manager în administrația publică, în condițiile în care s-a afirmat ca un bun conducător în mediul privat. Problema imputabilă președintelui Consiliului Județean Hunedoara de către câțiva primari mai tineri sau mai cu experiență cred că ține mai degrabă de ritmul său de lucru și nu de transparență sau eficiență, două probleme cu care se confruntă întreaga putere politică din Româna. Primarii simt că în județul Hunedoara lucrurile nu se schimbă într-un ritm accelerat. Ei simt că pierd electorat din ce în ce mai consistent, și că indiferent de cum și-ar gospodări localitățile, nucleul dur al alegătorilor PSD se subțiază pe zi ce trece, pe cale naturală sau din cauza greșelilor pe care le fac „tătucul” Dragnea și șeptelul lui trimis la păscut pe peluza din Piața Victoriei. Dar Dragnea este un subiect TABU în PSD. Un primar de municipiu, fie el și guraliv, ca Florin Cazacu, nu își permite să spună că Dragnea este incompetent, promovează incompetenți și lucrează netransparent. Cum nici Gabriela Firea nu a avut curajul să spună în mod expres că Dragnea o încurcă în planurile ei pentru București. Și atunci cei doi au schimbat numele „Dragnea” în termeni mai generali, precum „guvern” – Firea, sau Micrea Bobora – Cazacu.

Vezi și

Close