glasul-hd.ro Web analytics

Editorial

Sare-n ochi

Cred că nu există în lumea asta un popor mai aplecat spre generalizare și exagerare ca românii. Nu știu de unde ni se trage această meteahnă, dar este cert că dacă suntem cu ceva primii în lume, ne putem lăuda cu exagerarea și generalizarea. Și acest lucru este vlabil de la soțiile în al căror vocabular sunt bine înrădăcinate cuvintele „întotdeauna” și „niciodată”, până la preoții care sfințesc stațiile de tratare a apei potabile să tragă tot românul  aghiasmă în „sfânta budă”. Nici presa nu se lasă mai prejos, în fond și părerologii care se „dau” seară de seară pe ecranele televizoarelor sunt tot români. Iar acești părerologi dau tonul dezbaterilor publice și  modului de abordare a subiectelor în presa centrală, de cele mai multe ori isterizată pe subiecte banale și indiferentă la cele mai esențiale teme politice sau sociale.

De Bobotează s-au grăbit toate camerele de luat vederi spre preoții care sfințeau apa cocoțați pe platformele de încărcare ale unor cisterne sau chiar în stațiile de tratare a apelor potabile din câteva localități. Este evident că BOR are o problemă cu „trafaletul” folosit la sfințit de însuși „capul” bisericii și de acolo a evoluat în sfințiri de butoaie, cisterne și chiar puțuri de apă. Dar să tragi „aghiasma” în „sfânta budă” când întrebuințarea apei sfințite ar fi trebuit să fie cu totul alta, mi se pare că trece peste nivelul de exagerare mergând chiar spre blasfemie. Un musulman care ar arunca apa sfințită la canal ar fi „osândit” ca păgân, în timp ce câteva zeci de mii de români au tras apa în dimineața de Bobotează scăldând veceurile în aghiasmă. Asupra cui va cădea păcatul? Nu mă pronunț, las Sfânta Biserică să-și tragă apele peste gesturile aberante ale preoților. În fond nu este decât treaba enoriașilor dacă mai cred într-o instituție care se „ieftinește” pe zi ce trece din punct de vedere spiritual, pentru că material este din ce în ce mai devoratoare de bani și în special de bani publici.

O altă mostră de generalizare și exagerare, chiar vânare a senzaționalului legat de instituțiile publice, o avem în cazul pedofilului din București. Gestul unui asemenea individ este condamnabil, și mai mult ca sigur acesta va fi condamnat. Dar de la a arunca cu pietre într-un pedofil, până la a discredita întreaga instituție în care acesta a fost angajat, este o cale lungă pentru un popor normal, dar un mic pas pentru români. Încerc să-mi imaginez ce făceau românii dacă pedofilul era gunoier. Probabil că nu-și  mai aruncau  gunoaiele la tomberoane ca să nu fie ridicate de gunoierii pedofili.  (Nu  cred că acest exemplu este foarte potrivit, ținând cont că și fără gunoieri pedofilii români nu se prea înghesuie să folosească tomberoanele). Un lucru însă este cert. Dacă în Poliție s-a rătăcit un pedofil, nu înseamnă că Poliția nu este una dintre instituțiile credibile și necesare ale statului român. Că mulți din afară ar vrea să fie altfel, este o poveste tristă a ultimilor ani. Dar nu este cazul ca prin exagerări și generalizări să nu vedem  „pădurea” din cauza unei  uscături de la marginea ei. Mai grav este că nu numai presa isterizată de la București a început să arunce cu noroi în Poliția Română formată din câteva zeci de mii de angajați din cauza unui pedofil, ci chiar  Ministrul de Interne, Carmen Dan, cunoscută mai degrabă ca „secretara din Teleorman”, care a găsit momentul prielnic să „sodomizeze” la rândul ei una dintre instituțiile pe care le are în subordine, cu atât mai mult cu cât ofițeri din conduderea Poliției  au cam criticat aberațiile legislative susținute de Dragnea și Tăriceanu. Schimbarea unor șefi incomozi din Poliția Română vine în completarea reformelor penale puse la cale de „infractorii”  care conduc astăzi legislativul României. Este cu atât mai de apreciat gestul premierului Mihai Tudose de a apăra Poliția Română de încercarea de discreditare care vine tocmai din partea ministrului de Interne. Un gest de premier responsabil, făcut chiar împotriva intereselor șefului de partid și  clicii care, încă, conduce, PSD. Prin refuzul  de a schimba conducerea Poliției Române, Tudose își atrage, cu siguranță, și mai mult antipatia lui Dragnea și a găștii sale din PSD, dar dă un semnal foarte evident că instituțiile fundamentale ale statului român sunt încă apărate și nu au ajuns la cheremul baronilor sau secretarelor din Teleorman.

Vezi și

Close