glasul-hd.ro Web analytics

Editorial

Sare-n ochi

Democrația liberală, o tendință tot mai populară în Europa, poate să fie și o capcană întinsă comunităților slabe de un sistem nu tocmai bine intenționat. Să nu uităm totuși că atât fascismul, cât și comunismul au debutat ca două ideologii onorabile, chiar apropiate de masele populare. În momentul de față o nouă ideologie prinde rădăcini în Europa și Statele Unite. Neoliberalismul este de fapt un fals liberalism. Am putea spune mai degrabă un pseudo-liberalism care se bazează ori pe un lider politic puternic, ori pe un partid care poate să genereze o națiune puternică, cu accente naționaliste. Avem modele suficiente de lideri sau partide de acest gen în Ungaria, Cehia sau Polonia care vorbesc tot mai deschis despre consolidarea rezistenței țării la eventuale atacuri din afară. Aceste mesaje împreună cu o permanentă teorie a unității naționale reprezintă primii germeni ai neoliberalismului, căruia dacă i te opui înseamnă că ești împotriva națiunii. Dictonul comunist „cine nu e cu noi e împotriva noastră” nu-și regăsește un ecou mai bun în nicio doctrină cum își găsește în neoliberalism. Un regim neoliberal încearcă să delegitimeze opoziția, normele principiile și valorile democratice și mai ales supremația legii.

România este din nou un exemplu atipic a acțiunii neoliberalismului pentru că în spațiul Carpato – Danubiano – Pontic se ciocnesc două mari platforme politice, care au generat deja și vor genera în continuare cutremure sociale serioase. După cum se vede ambele platforme își trag „seva” din aceeași sursă, estică, făcând în principal jocurile Rusiei, atât economic cât și politic, chiar dacă aparent, cel puțin unii dintre ei sunt finanțați de la Bruxelles. Pe de o parte avem mega structura politică PSD, un colos al politicienilor cu probleme penale, continuator al fostului Partid Comunist, promotor al mediocrității și al unui sistem bazat pe electoratul submediocru și pensionarii nostalgici ai totalitarismului. De cealaltă parte avem USR, un partid neoliberal care încă își caută identitatea politică, dar face orice ca să ducă România spre o nouă ordine. Un partid care este gata să încalce tocmai principiile pe care le invocă în lupta politică, acționând anarhic și în afara unui cadru legal.  Problema „puilor” neoliberali este că nu au loc de manifestare din cauza PSD, care a acaparat puterea și nu este dispusă să o lase atâta timp cât liderii partidului și susținătorii lor nu-și rezolvă problemele de natură penală și nu pun la punct sistemul de susținere a „capitalismului de cumetrie”. În acest context practic neoliberalii fac tot posibilul să acapareze societatea civilă și să ghidoneze instituțiile de forță ale statului spre teme false sau mult amplificate. Cum ar fi lupta împotriva corupției, temă reală dar care se manifestă exagerat prin mediatizare excesivă și arestări neurmate de condamnări sau măcar de trimiteri în judecată rapide. În aceste condiții presiunea societății civile asupra justiției nu face decât să o discrediteze pe aceasta, ajungându-se de fapt la același rezultat spre care tinde și PSD. Pentru că nici neoliberalii nu au nevoie de instituții de forță credibile, cum nici infractorii adunați sub umbrela lui Dragnea nu au. Doar că metodele de decredibilizare ale primilor sunt mult mai subtile și perfide. Exemplul cel mai clar pentru faptul că activiștii și susținătorii USL ignoră de fapt legea și statul de drept sunt manifestările lor publice, prin mitinguri ilegale, neautorizate, și protestele publice în momentul în care instituțiile statului aplică pedepsele prevăzute de lege asupra celor care o încalcă. Principiul prin care „nimeni nu e mai presus de lege” trebuie aplicat ad-literam, nu exceptând neoliberalii. Adică tocmai pe aceia care pretind că militează pentru statul de drept și supremația legii.

În acest vârtej politic în care este prins Rmânia ca într-o capcană, singura opoziție pare a fi PNL. Tocmai de aceea neoliberalii prin organizațiile lor și chiar prin USR au inventat lozinca PNL – PSD aceeași mizerie. Și câțiva activiști infiltrați prin partidul istoric au născut odiosul USL, iar apoi au dispărut din peisaj, lăsând „experimentul România” să meargă înainte cu discreditarea instituțiilor statului, a clasei politice, a Parlamentului, Guvernului și Președinției, atât din interior cât și din exterior.

Vezi și

Close