glasul-hd.ro Web analytics

Editorial

Sare-n ochi

Anul trecut a început prost și s-a terminat foarte prost. După o victorie, de etapă, a „străzii”, Dragnea și-a demis „comandantul frontului”, pe premierul Grindeanu, și l-a cocoțat în fruntea executivului pe Tudose. Un brăilean mult mai abil decât „păcăliciul” adus din Banat. Brăileanul se joacă alături de Dragnea de-a „polițistul bun și polițistul rău”, creând falsa impresie că între cei doi ar putea oricând surveni vreo ruptură politică. Realitatea este că ambii apără cu înverșunare cauza penalilor refugiați în spatele scuturilor puternice ale PSD, ALDE și UDMR. Dacă, la începutul anului, „strada” a reușit să-i sperie, determinându-i să renunțe la modificările legilor penale prin ordonanță a guvernului, sfârșitul de an ne-a prins cu o coaliție de guvernare în plin avânt de modificare a legilor penale, cu un tupeu la cote maxime și o societate civilă din ce în ce mai amorțită. Dacă la începutul anului în România peste o jumătate de milion de oameni protestau împotriva Ordonanței 13, pe finalul lui 2018 numărul românilor care contestă modificările legislative impuse de coaliția PSD-ALDE-UDMR abia dacă ajunge la câteva zeci de mii de persoane.

Aberația anului 2017 este de departe „statul paralel”, inventat de Dragnea și Tăriceanu. Un stat „sperietoare” pentru toți penalii refugiați în spatele coaliției de guvernare, despre care vorbește tocmai puterea politică. Ca opoziție la „statul paralel” avem „statul căpușă”, condus de Dragnea prin marionetele lui. Acest „stat căpușă” se află în plin proces de consolidare. Prin modificarea legilor și numirea în poziții cheie ale statului sau instituțiilor publice, până la cel mai mic nivel, a unor marionete incompetente dar obediente, instituțiile statului român, de la Sănătate și Învățământ la Justiție și Interne, vor fi năpădite de toți troglodiții docili sau în relații de „cumetrie” cu liderii PSD. Fiecare pe zona sa de competență teritorială sau materială. Șpăgile se vor oficializa și de la cel mai mic până la cel mai mare director ori șef vor plăti haraciul către șeful ierarhic superior. Ne întoarcem practic în timp, la vremurile lui Năstase, Cozmâncă și Hrebenciuc, în care sacoșele cu bani, adunați din teritoriu, luau calea Bucureștiului. Atunci, pe ascuns, ilegal. De această dată cu o perfectă acoperire legală. Sau, mai precis, în lipsa unor sancțiuni legale. Este de așteptat ca în 2018 statul de drept să primească lovituri și mai mari, sub privirile „îngrijorate” ale partenerilor occidentali și nepăsătoare ale majorității românilor, ba chiar și a opoziției parlamentare împărțită între liberalii înțesați și ei cu destui penali ca să le convină modificările impuse de PSD-Alde și un USR fără identitate și incapabil de altceva decât de un circ ieftin pe culoarele Parlamentului.

Dacă penalii ascunși în spatele lui Dragnea și Tăriceanu vor învinge în lupta lor cu „statul de drept”, lucrurile vor lua o turnură extrem de nefavorabilă pentru România. În paralel cu încercarea de a pune cu botul pe labe Justiția, coaliția penalilor recentralizează fiscalitatea și împărțirea fondurilor colectate din taxe și impozite. Modificările la Codul Fiscal, prin micșorarea unor taxe cu efecte dramatice pentru bugetele locale și majorarea altora care dirijează banii către guvern, nu fac altceva decât să împingă primarii în capcana administrației centrale. Împărțirea banilor către localități nu se va mai face pe baza unor criterii de performanță, ci a celor strict politice. Sau, mai rău, după cum vor „mușchii” lui Liviu Dragnea ori a camarilei adunate în jurul acestuia. Principalele afectate de centralizarea excesivă a fondurilor adunate de la contribuabili sunt marile orașe, industrializate, din Transilvania, care se văd în situația de a produce bani pentru un guvern iresponsabil care, din motive politice, nu le va aloca acolo de unde au fost colectați, ci acolo unde are șanse să adune cât mai multe voturi pentru PSD. Transilvania va fi din nou „tâlhărită” de București. Și în acest context se mai găsesc unii să vadă în „Centenarul unirii” o mare sărbătoare a anului ce tocmai a început.

Vezi și

Close