glasul-hd.ro Web analytics

Editorial

Sare-n ochi

În momentul de față, chiar și primarii PSD se întreabă legitim: Pe cine mai reprezintă în legislativ parlamentarii hunedoreni ai puterii? Trimiși pe băncile Parlamentului doar ca să facă figurație și să se integreze în mașina de vot aflată la dispoziția lui Liviu Dragnea, cei mai mulți parlamentari PSD – ALDE nu au curajul să miște în front când vine vorba să apere interesele celor care i-au mandatat să-i reprezinte. Nici măcar edilii PSD nu au căi de comunicare, când vine vorba de Legea Bugetului, cu cei pentru care au adunat voturi, transferând credibilitatea proprie asupra unor parlamentari de „cârpă” cu care șterg pe jos toți liderii de la București. Tendința de centralizare a puterii în mâna Bucureștiului, mai bine spus a liderului suprem de la București, Liviu Dragnea, naște decizii care îi nemulțumesc pe primarii marilor orașe, și în special pe cei mai gospodari dintre aceștia. În proiectul Legii bugetului majoritatea PSD-ALDE susține un adevărat jaf la adresa bugetelor locale. Mai precis, Guvernul a propus, nu fără acordul șefilor de partid, ca jumătate din excedentul bugetar al administrațiilor locale să fie trecut la bugetul central. Cu alte cuvinte, cine s-a gospodărit bine și a pus deoparte bani cu care să înceapă anul 2018 rămâne fără jumătate dintre sumele economisite. Și culmea! Nu am citit despre așa ceva în celebrul Program de Guvernare al PSD. Dragnea și ai lui nu au promis confiscarea sumelor economisite din banii cetățenilor, destinate dezvoltării comunităților locale. Nici măcar în campania electorală de la Deva, Tudose și ai lui miniștri sau senatorul Sălan cu ai lui interlopi nu au pomenit nimic despre jaful la adresa comunităților locale.

Disciplina de partid este însă mai presus de interesul alegătorilor, a comunităților pe care le reprezintă parlamentarii. Electoratul trebuie fraierit din patru în patru ani cu promisiuni cât mai frumoase. Apoi intră în funcțiune partidul. În fond acolo, la partid, se împarte ciolanul puterii. Fraierii de alegători vor vota din nou peste patru ani, că nu au încotro. Iar cei care sunt nemulțumiți, nu au decât să nu meargă la vot, e chiar mai bine pentru Sălan, Toma, Resmeriță, Intotero, Marica sau Surgent, câteva piese în mașina de vot la cârma căreia stă echipajul Dragnea – Tăriceanu.

Sunt foarte curios cine dintre cei enumerați mai sus va avea „tupeul” să-și facă datoria față de hunedoreni. Pentru că în condițiile politicii dâmbovițene impusă de PSD și ALDE, trebuie să ai tupeu să-ți faci datoria și față de cei care te-au votat. Grupul infracțional cere de obicei exclusivitate. În afară de jocurile lor și de hotărârea de a aduna toată decizia într-o singură mână, nu există alte priorități. Pe lângă încercarea de a subordona justiția în folosul infractorilor adunați sub „umbrela protectoare” a politicii, prin Legea bugetului puterea intenționează să-și subordoneze comunitățile locale din punct de vedere financiar. Descentralizarea devine astfel doar o lozincă, Liviu Dragnea putând să șantajeze comunitățile locale cu banii alocați dezvoltării.

În plus față de toate astea, opoziția practic a fost redusă la tăcere prin modificările aduse regulamentului Camerei Deputaților. Conform Regulamentului modificat, opoziția nu-și va mai putea susține în plen amendamentele. Democrația în România este din ce în ce mai șubredă. Oare asta și-au dorit românii de la PSD și ALDE? Oare pentru asta i-au trimis hunedorenii la București pe parlamentarii puterii?

Vezi și

Close