glasul-hd.ro Web analytics

Editorial

Sare-n ochi

România este republică! Cel puțin asta scrie în Constituție. Cum se poate atunci că niște republicani înverșunați, ba, mai mult, urmașii politici ai comuniștilor și ai lui Ion Iliescu, să propună o lege care să dea drepturi inimaginabile Casei Regale? Care Casă Regală funcționează într-o republică. Că doar așa scrie în Constituție, după cum ne-am înțeles încă din prima frază. Și care Casă Regală reușește în fiecare zi să se umple de penibil prin modul în care Principesa Margareta împreună cu „bufonul” (e prea nesemnificativ ca actor) Radu Duda îl tratează pe bietul Rege, probabil împăiat și pus în geam în ziua de pensie. Că statul român, în spiritul unei reparații morale și istorice, a acordat câteva privilegii fostului suveran, care a abdicat în 30 decembrie 1947, e o problemă de împăcare a României cu propriul său trecut. Dar că urmașii regelui vor fi în continuare susținuți din banii contribuabilului român este deja inacceptabil. Cu atât mai mult cu cât, nici măcar în perioada monarhiei nu se întâmpla așa ceva. Atunci „Instituția Coroanei” avea câteva domenii pe care le exploata pentru realizarea de venituri din care era întreținută Casa Regală. În plus, aceasta avea propriile afaceri din care se întreținea. Nu era nevoie ca bugetul statului să fie împovărat de cheltuieli pentru familia regală. Acum o avem pe principesa Margareta și pe soțul ei, Radu Duda, care stau cu mâna întinsă spre mila statului. Avem o casă regală asistată social.

Conform legislației actuale, dacă Regele Mihai moare, principesa Margareta și Duda își pierd toate privilegiile și trebuie să predea statului Palatul Elisabeta, pentru că drepturile unui fost șef de stat nu se transferă urmașilor acestuia. Pesedistul înfiltrat de Ion Iliescu să ducă în derizoriu Casa Regală riscă să rămână pe drumuri. Poate de aceea, poate și din alte motive mai puțin cunoscute, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu au inițiat un proiect de lege care trebuie să fie votat de Parlament în scurt timp, prin care se conferă privilegii și familiei Duda. Tot scandalul de la căpătâiul muribundului rege este legat de aceste privilegii și de averea pe care familia Duda nu ar prea vrea să o împartă cu altcineva. Așa că Regele, aproape împăiat, este bine ascuns și bine păzit de cei doi care au tot interesul să-și conserve statutul de succesori ai Casei Regale. Niște succesori în drepturile de proprietate, nu și în comportamentul și demnitatea unei asemenea titulaturi nobiliare.

Potrivit proiectului de lege inițiat de Dragnea și Tăriceanu, Casa Regală a României este recunoscută ca o instituție onorifică al cărui șef este asimilat protocolar cu un fost președinte. Legea va cuprinde o serie de prevederi care vor asigura desfășurarea optimă a activităților de reprezentare a Casei Regale. Familia Duda urmează să beneficieze de o locuință gratuită (Palatul Elisabeta), o indemnizație lunară, mașină și pază permanent asigurate de SPP. De asemenea, familia Duda beneficiază și de un serviciu administrativ cu 20 de angajați plătiți din bugetul de stat.

Ce a făcut familia Duda pentru România ca să merite asemenea privilegii este încă neclar pentru mine și probabil pentru mulți dintre cetățenii României, chiar dacă, personal, împărtășesc ideile monarhiste. Ale sistemului de guvernare monarhist, nu neapărat ale Casei Regale a României. O familie regală care și-a pierdut demnitatea în momentul în care a acceptat să-și asocieze numele cu cel al unui actoraș de mâna a doua infiltrat în Casa Regală pentru a o duce în derizoriu. Există o diferență colosală între Regele care era ovaționat în 1992 de peste un milion de români pe străzile Bucureștiului și socrul lui Radu Duda. Între Regele României și regele asistaților social.

Loading...

Vezi și

Close