glasul-hd.ro Web analytics

Editorial

Sare-n ochi

Începerea urmăririi penale împotriva lui Liviu Dragnea nu este nici surprinzătoare și nici un abuz al „statului paralel”. Dovada că este așa constă tocmai în încercarea disperată a suspectului principal din această cauză penală de a șubrezi instituțiile judiciare ale României și a modifica legislația penală în așa fel încât să scape de pedeapsa care se prefigurează. Dragnea știe mai bine ca oricine, chiar și decât procurorii, ce a făcut și pentru ce trebuie să dea socoteală. Este evident că poziția socială și averea șefului PSD au putut fi construite din salariul acestuia de bugetar.  Domeniul din Alexandria concurează cu vilele impresionante ale miliardarilor  occidentali, în condițiile în care aceia le-au ridicat după munca câtorva generații, iar Dragnea a reușit să o facă în 15 ani de angajat la stat. Gesturile și faptele prin care a crescut influența în partid și în statul român ale liderului PSD au fost făcute la vedere și se aseamănă destul de bine cu cele ale liderilor mafiei. Numirea în funcții cheie ale statului a persoanelor din cercul comun de interese, subordonarea interesului național avantajelor particulare ale familiei, subminarea permanentă a puterii judecătorești, încercarea de a influența procesul legislativ în interes personal, sunt doar câteva dintre gesturile care confirmă că Liviu Dragnea se pregătea pentru ceea ce este mai rău în relația sa cu DNA. Și făcea asta tocmai pentru că știa ce ar putea să găsească procurorii dacă se apucă să-i scotocească trecutul.

Interesant este că acest „stat paralel” despre care vorbesc Liviu Dragnea și ciracii săi nu l-a deranjat foarte tare pe liderul PSD, timp de peste un deceniu, decât cu niște „găinării” care nu se ridicau în niciun caz la nivelul puterii și averii lui Dragnea. Lovitura a venit nu de la „statul paralel” și nici de la vreo conspirație pusă la cale de celebrul „binom”, ci de la o instituție europeană, OLAF. Ca să înțelegem de unde pornirea din ultima vreme a oamenilor lui Dragnea împotriva Uniunii Europene și a aliaților occidentali.  Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) este instituția de la care au pornit plângerile împotriva lui Liviu Dragnea, acesta fiind acuzat de fraude cu fonduri europene. Așa se explică și întârzierea cu care au acționat procurorii de peste 10 ani de la săvârșirea faptelor penale. OLAF verifică contractele și proiectele finanțate doar după implementarea acestora. Cert este că procurorii DNA din România au primit câteva „fire” foarte solide de la instituția Uniunii Europene pe baza cărora au putut să țese un dosar „greu” împotriva președintelui PSD și a Camerei Deputaților.

Ce se va întâmpla în continuare cu Liviu Dragnea? Este întrebarea la care și șeful PSD ar vrea să afle răspunsul. Procurorii nu numai că l-au pus sub acuzare pe acesta, dar i-au dat și un șah în poziția pe care o ocupă în camera inferioară a legislativului și în partid. Încă din prima zi au apărut fisuri serioase între Dragnea și câțiva pesediști care până nu demult păreau că îl susțin necondiționat. Greii partidului nu au fost prezenți la sediul DNA, ca echipă de susținători ai baronului de Teleorman. Dintre ei s-au ridicat, deocamdată timid, voci care spun că nu ar fi rău ca Dragnea să facă un pas în spate pentru că strică imaginea PSD. Cea mai periculoasă categorie este însă cea a „penalilor” încă nedovediți din PSD, care sunt conștienți, la rândul lor, de faptele săvârșite și așteaptă, dintr-un moment în altul, să le vină rândul. Aceștia aveau împreună cu Dragnea un țel comun. Schimbarea legilor penale. În acest moment Dragnea a devenit pentru ei o piatră de moară, pentru că periclitează tocmai modificarea Codului Penal în folosul grupurilor infracționale încă nedovedite infiltrate în Parlament. Conform legii, nimeni nu poate legifera în interes propriu. Iar un președinte al Comisiei permanente a Camerei Deputaților pus sub învinuire de procurori este evident că legiferează în interes propriu dacă „se atinge” de legile penale. Cred că tocmai disperarea penalior din Parlament, ale căror interese le încurcă acum Liviu Dragnea, va fi prima care vor „înfige cuțitul” în spatele acestuia.

Vezi și

Close