glasul-hd.ro Web analytics

Editorial

Sare-n ochi

Mărginean a promis că prima zi după alegeri, adică luni, își va face public salariul pe care îl încasează de la asociația „Salvital”. Evident că nimeni, cred că nici măcar cei 5.329 de deveni care l-au votat, nu a crezut acest lucru. A fost nevoie să insistăm cu telefoane la conducerea asociației și să le amintim că am trimis o cerere oficială pentru a ne fi comunicat venitul președintelui-director al instituției, plătit din bani publici. Adică de fiecare cetățean al județului Hunedoara cu câte cinci lei. După discuții și negocieri, am primit salariul și l-am publicat ieri în „Glasul Hunedoarei”. Am aflat astfel de ce nu a vrut Mărginean să-și divulge salariul înainte de ziua votului. De ce și-a ținut secretă retribuția pe care o încasează din banii noștri, ai fiecărui contribuabil. Pentru că spre deosebire de paramedicii care încasează între 2.000 și 3.000 de lei pe lună, pentru care muncesc „pe brânci”, Mărginean, pentru nimic, ia aproape 9.000. Adică de trei ori cât un salvator de vieți. Dacă adunăm și sumele pe care asociația le plătește către Bugetul Asigurărilor Sociale și Bugetul de Stat ajungem la concluzia că „luxul” de a-l avea pe Mărginean director la „Salvital” costă județul Hunedoara aproape 11.000 de lei pe lună. Adică în jur de 132.000 de lei pe an. Această sumă reprezintă jumătate din contribuția municipiului Deva la bugetul „Salvital” și este mult mai mare decât contribuția multor comune la bugetul asociației. Dacă la cele aproape 40.000 de euro, cât costă prestația lui Petru Mărginean în fruntea „Salvital”, mai adăugăm și salariile celorlalți patru angajați în structura de conducere și indemnizațiile membrilor din Consiliul de Administrație, și ele ținute bine „ascunse”, vom constata că, anual, din banii plătiți de contribuabilii hunedoreni și tocați de „căpușele politice”, s-ar putea cumpăra câte o ambulanță nouă pentru SMURD. Cam aceasta este „contribuția” lui Mărginean față de SMURD: toacă, împreună cu gașca sa politică, o ambulanță pe an. O ambulanță care poate să salveze vieți.

De ce contribuabilii hunedoreni sunt obligați să plătească pentru un serviciu pe care cetățenii din alte județe îl au gratis? Aceasta este o întrebare la care trebuie să răspundă președintele Consiliului Județean, Mircea Bobora. Deocamdată, singurul răspuns plauzibil este că cetățenii județului trebuie să-i plătească salariul lui Mărginean. Adică fiecare contribuabil trebuie să scoată din buzunar bani pentru Mărginean. În cele mai multe județe ale României, serviciul SMURD este în subordinea Inspectoratului pentru Situații de Urgență. În județul Hunedoara, fostul președinte Mircea Moloț a înființat „Salvital” special pentru a se revanșa față de serviciile lui Petru Mărginean, care a trădat la un moment dat coaliția PSD-PC și l-a ajutat pe fostul lider al județului să se cațere în fruntea Consiliului Județean. De atunci „căpușa” nu încetează să se înfrupte din banii publici. Păgubiți sunt și paramedicii, plătiți în județul Hunedoara de asociația „Salvital” , pentru că, așa cum am spus, avea nevoie Petru Mărginean de un serviciu bine plătit.  Se ajunge în județul nostru la o situație paradoxală și unică în România în care la o intervenție a unei ambulanțe SMURD se deplasează doi oameni. Șoferul este angajat al Ministerului de Interne și câștigă peste 4.000 de lei plus restul sporurilor și drepturilor care rezidă din statutul său de angajat al ISU.  În acest timp,  paramedicul încasează, pentru aceeași muncă, jumătate din venitul șoferului doar pentru că el nu este angajat al Ministerului de Interne ca să beneficieze de drepturile conferite prin acest statut, ci angajat al „Salvital”. Asociația înființată doar ca să aibă Petru Mărginean un venit sigur, din bani publici, obținut fără muncă. Și dacă ambulanța SMURD ar ajunge cu două minute mai repede la cazuri în județul Hunedoara decât în județele în care nu există „Salvital”, aș fi de acord că Mărginean își merită salariul. Dar SMURD este la fel de eficient și în județul Hunedoara, unde fiecare dintre noi îl plătim prin „Salvital” ca și în județele în care cetățenii beneficiază gratuit de acest serviciu. Așteptăm cu interes punctul de vedere al Președintelui Consiliului Județean, Mircea Bobora, legat de inechitatea la care sunt supuși cetățenii județului Hunedoara, obligați să plătească un serviciu care este gratuit în restul țării.

Loading...

3 Comments

  1. sa se desfinteze naiba Salvital , pentru ce naiba functioneaza atitea servicii paralele cind avem Ambulanta si SMURD, personalul medical sa treaca la acestea si sefi sa plece acasa la pascut de oi.

Vezi și

Close