glasul-hd.ro Web analytics

Editorial

Sare-n ochi

Cazul Dragnea e despre politica externă

Atacuri la multinaționale, străini, bănci, justiție, ambasadori, naționalism, ortodoxism – adică toată paleta înflorată a Estului. Mai adaugă la asta acapararea resurselor și a presei – rar mai vezi o companie de stat necolmatată de activiști socialiști, poți număra pe degetele de la o mână ziarele și televiziunile libere. Astea toate pregăteau/pregătesc întoarcerea către „neutralitatea” României, brusc obosită de atâta UE și NATO, „colonizatorii”.

Habar n-am câți dintre pesediști sunt activați la o astfel de agendă – mă gândesc totuși că-s destul de puțini, după ce l-am văzut pe Țuțuianu, baron vechi, sărind peste vrerea partidului în mandatul de ministru al Apărării. La fel, pe Grindeanu, Tudose și ceilalți, puși de Dragnea să aducă la numitor comun prioritățile țării cu cele ale PSD, dar defectând imediat ce-au înțeles că „independența” asta socialistă miroase a Est.

Și cei din NATO și cei din Uniunea Europeană fac eforturi să țină România pe calea euroaltantică asumată. A trecut neobservată vizita ambasadorului german la Patriarh – e un semnal puternic și mă opresc aici din zicere. La fel, declarațiile ambasadorului american și ale celorlalți, olandez, britanic sau francez, în momentele cheie.

Ce ar urma dacă Dragnea ar câștiga războiul cu propria țară? Consilierii aduși din afară au experiență în rentabilizarea extremismului și nelămuririle construcției europene le vin ca o mănușă – de aici până la refuzul valorilor euroatlantice, catalogate drept dictatură de Înaltă Poartă, ar mai fi un pas. Între timp, ia în calcul și atacurile la Justiție și schimbarea legilor. Cu o masă de votanți fideli și needucați, fani ai tuturor miturilor național-socialiste și cu o opoziție deja obosită, PSD ar conduce tot. O să spui: dar Iohannis? Iohannis e doar un președinte, Constituția îi pune bariere – indiferent cât de proastă e o lege, o poate retrimite Parlamentului doar o dată; a doua oară semnează. Și dacă nu semnează? Păi urmează suspendarea, cu mass-media aflată la dispoziția socialiștilor și cu toate noile legi ale justiției, făcute pe calapodul socialist.

PSD a activat, ca niciodată cineva după 89, cel mai spurcat instrument: populismul. Și nu e discursul infantil împotriva celor ce n-au mâncat salam cu soia, de pe vremea lui Iliescu, ci se pune stavilă chiar opțiunilor prooccidentale ale României. Să reținem că încă Dragnea n-a dat un răspuns vizavi de vizitele în Rusia de după 2010 și nici nu comentează despre o anume filieră israeliană.

Mustăciosul din Teleorman s-a văzut omul momentului și a cumpărat pe datorie puterea – nu se va lăsa deci ușor. A mers pe repede ‘nainte de când a câștigat alegerile, a făcut pe tătucul celor mulți și proști și săraci, pentru ca la începutul lui octombrie interpușii lui și-ai lui Tăriceanu să încerce marea cu degetul în politica externă – cu cât se intensificau relațiile militare cu SUA, cu atât mai multă grabă în schimbarea macazului. Și Dragnea mai știe ceva: poate fi sacrificat oricând chiar de cei care i-au concesionat puterea – de aceea vei vedea lupte dure sau surprize amare pentru ministerul lui Shhaideh: practic finanțatorul planului, garanția că Estul își va proteja „cârtița”.

Propunerea taberei Dragnea: Felix Stroe la Transporturi, Paul Stănescu, baronul de Olt, în locul lui Shhaideh – demonstrează disperarea: pui un baron cu probleme penale și apoi urli, la momentul potrivit, că DNA pune guverne; dacă totuși iese cu liniște, sunt asigurați banii de la Dezvoltare în continuare.

Vezi și

Close