glasul-hd.ro Web analytics

Editorial

Sare-n ochi

O jurnalistă incomodă a fost asasinată în Malta. A plătit cu viaţa curajul de a face dezvăluiri despre sistemul corupt din administraţie. Mafioţii din politica Malteză nu umblă cu mânuşi şi nici nu au trusturi de presă care să ”asasineze” profesional jurnaliştii incomozi.
Daphne Caruana Galizia, cea mai cunoscută jurnalistă de investigații din Malta, aflată la originea unor acuzații de corupție care au provocat alegeri anticipate în țara sa în luna iunie, a fost ucisă luni în explozia unei bombe care fusese plasată sub mașina ei, relatează AFP și Reuters citate de Agerpres.

În România atacurile mafiote ale infractorilor aflaţi la putere se manifestă mult mai perfid. Jurnaliştii incomozi sunt ori lăsaţi fără serviciu, ori scoşi prin diverse mijloace din presă, ori „asasinaţi” din punct de vedere a credibilităţii fiind atacaţi cu tot felul de minciuni, jigniţi şi acuzaţi că ar fi lucrând pentru cine ştie ce interese oculte. Avem şi în judeţul Hunedoara destule exemple de politicieni care au încercat să plaseze bombe mediatice sub reputaţia profesională a unor ziarişti. Nu mai departe decât în iarna anului 2015, când o parte a presei a făcut dezvăluiri legate de „tunul” pe care Petru Mărginean  a vrut să-l tragă cu iluminatul ornamental de Crăciun. Tun confirmat şi de controlul Curţii de Conturi a României. Fostul edil a acuzat presa care a dezvăluit afacerile sale murdare că ar fi plătită să-l atace, încercând astfel să „atenteze” la credibilitatea unor jurnalişti. Profesioniştii în mass-media ştiu că pierderea credibilităţii echivalează în multe cazuri cu pierderea locului de muncă şi distrugerea vieţii jurnalistului. Din acest punct de vedere, atentatul la credibilitate este, chiar dacă nu atât de spectaculos, la fel de nociv pentru un gazetar ca şi atentatul la viaţa sa. Evident că politicienii care se hrănesc zilnic cu mizerii şi îşi cumpără imagine favorabilă pe canalele media patronate sau măcar finanţate de ei, nu au scrupule legate de credibilitate. Nici nu au nevoie de aşa ceva, nici ei şi nici „slugile” plătite să le spele imaginea.

Zilele trecute Glasul Hunedoarei a publicat un material în care erau prezentate salariile unor oameni pentru care valoarea banilor nu este niciodată suficient de mare, în raport cu munca prestată. Mă refer la paramedicii SMURD, salvatorii de vieţi, „îngerii roşii”. Am vrut să aflăm şi care sunt salariile, „căpuşelor” care trăiesc pe spatele acestor eroi a zilelor noastre, printre care se află şi unul dintre candidaţii la Primăria Deva, Petru Mărginean. Deocamdată nu am aflat oficial cât poate să sugă o „căpuşă” înfiptă în munca salvatorilor de vieţi. În schimb, am putut să urmărim pe televiziuea patronată de familia Mărginean o distorsionare a adevărului. Am văzut paramedici, umiliţi, aduşi în studio să comenteze ceea ce nu era de comentat. Pentru că nimeni, şi Glasul Hunedoarei, cu atât mai puţin, nu i-a tratat cu lipsă de respect pe ei, pe „îngerii roşii”. Dar nu ne vom lăsa, oricât încearcă Petru Mărginean să ascundă adevărul, până nu vom afla cât suge o „căpuşă” din munca de nepreţuit a unui salvator de vieţi. Cu riscul de a fi victimele zilnice ale unor atentate la credibilitatea noastră susţinute de presa familiei Mărginean.

Vezi și

Close