glasul-hd.ro Web analytics

Editorial

Sare-n ochi

Președintele Klaus Johannis, care urcă în sondaje invers proporțional față de cum coboară Liviu Dragnea, a spus ieri, ceea ce de altfel spune de când a ajuns la Cotroceni. Că miniștrii împotriva cărora a început urmărirea penală nu mai au ce căuta în guvern. Culmea este că și premierul Tudose îmbrățișează această idee spre disperarea multor colegi din PSD. Liviu Pleșoianu, un tânăr „vuvuzea” promovat intens pe canalale media rusești, nu este de acord cu declarațiile președintelui, vorbind despe un blat între acesta și premierul Tudose. Printre altele, Pleșoianu îi „cântă”  lui Johannis „aria” prezumției de nevinovăție. De parcă miniștrii puși sub acuzare ar fi fost condamnați și încarcerați înainte de o condamnare definitivă.  Prezumția de nevinovăție este un concept juridic care se referă la cu totul altceva decât la protejarea unei găști de penali ascunsă după „fustele” clasei politice.  Această prezumție prevăzută în Constituția României este un concept strict juridic și se referă la faptul că vinovăția trebuie dovedită întotdeauna de acuzator și nimeni nu este obligat  să-și dovedească nevinovăția. Iar ca o consecință a acestei prezumții la imposibilitatea ca un cetățean să fie pedepsit înainte de a i se dovedi vinovăția. Doar că înlăturarea din guvern a unor miniștri asupra cărora planează anumite suspiciuni legate de săvârșirea unor infracțiuni nu este o pedeapsă, ci doar o măsură morală de a ține departe de zona de decizie a statului asemenea persoane.

Este foarte interesant cum interpretează politicienii Constituția în funcție de propriile interese. Cum se agață total în afara subiectului de prezumția de nevinovăție, dar uită de o altă prevedere esențială a statului de drept: „Legea este egală pentru toți cetățenii” și „nimeni nu este mai presus de lege”. Apărarea parlamentarilor suspectați de săvârșirea unor infracțiuni este de fapt o dovadă de sfidare a cetățenilor de rând de către politicieni. O poziționare a acestora mai presus de lege și în afara mandatului pe care îl primesc de la electorat. Nu cred ca vreun alegător  votează parlamentarii pentru a-i proteja pe ei în fața legii. Pentru a transforma Parlamentul într-un bastion al refugiaților din calea justiției.  Pentru a transforma legislativul într-o mașină de vot aflată la cheremul infractorilor.

Criza politică în care PSD și ALDE este dovada vie a complicităților penale care se țes în clasa politică, în Parlamentul României cu ramificații în executiv. Coaliția PSD – ALDE acționează în momentul de față ca un grup infracțional organizat, gata să-și apere fiecare membru din calea justiției. În acest moment toți parlamentarii coaliției, cinstiți sau cu probleme penale, se fac complici la favorizarea unor suspecți pentru care „egalitatea cetățenilor în fața legii” nu există.  Senatorii sau deputații mandatați de cetățeni să îi reprezinte în Parlament sunt mult mai preocupați în acest moment de protejarea a trei miniștri suspectați că ar fi săvârșit fapte penale decât de munca pentru care au fost trimiși acolo de cetățeni.

Refuz să cred că un partid atât de mare ca PSD nu are în rezerva de cadre oameni competenți, capabili să îi înlocuiască pe miniștrii Rovana Plumb și Sevil Shhaideh pe perioada în care cele două „doamne” ar putea să se pună la dispoziția justiției și să-și dovedească nevinovăția. Problema, însă, se pune în momentul în care cele două posibile infractoare ar putea să vorbească în fața organelor de anchetă. Păienjenișul de relații și interese ar fi în acel moment devoalat . Justiția și lumea ar afla despre o Românie subordonată total intereselor clasei politice. O Românie medievală condusă de o gașcă de hoți cu complicitatea unor fripturiști mulțumiți cu un fotoliu de parlamentar și o indemnizație ceva mai  consistenă decât salariul unui simplu cetățean. Și nu în ultimul rând, de niște indivizi mai presus în fața legii decât cetățenii care îi votează.

Vezi și

Close